loading icon

BLOG

Blog Ordinacije.me objavljuje stručne tekstove ljekara iz privatnih i javnih zdravstvenih ustanova na teritoriji Crne Gore. Pored stručnih tekstova, koji čine jednu od dvije glavne sekcije bloga, u drugoj sekciji nudi sve servisne informacije i obavještenja u vezi sa radom i funkcionisanjem zdravstvenih ustanova, razne novitete i ostale opšte informacije.

baner image

Visokorizične trudnoće

02/11/2019

Visokorizična trudnoća je svaka trudnoća koja ima opasnost od komplikacija u toku trudnoće (spontani pobačaj, prijevremeni porodjaj, mrtvorodjenost) ili na zdravlje trudnice (hipertenzija indukovana trudnoćom, intolerancija na glukozu, preeklampsija..).

 

Hronične bolesti sa kojima žena ulazi u trudnoću čine da je trudnoća od početka tretirana kao visokorizična. Kod njih je potreban veći broj pregleda i posebne dijagnostičke procedure. Tokom trudnoće se vrše ciljani pregledi radi ranog otkrivanja faktora rizika za pravilan razvoj ploda.

Blizanci i trojke se obično smatraju visokorizičnima zbog veće opasnosti od prijevremenog porodjaja. Ukoliko se trudnoća klasifikuje na početku kao visokorizična, obaveza je trudnice da obavlja redovne kontrole.

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija i Specijalistička ambulanta za radiološku diagnostiku HERA - Podgorica