Treći trimestar trudnoće

13. November, 2019  •  Ginekološko akušerska ordinacija Hera
treci-trimestar-trudnoce

Treći trimestar je za buduću majku ispunjen novim doživljajima i kontrastima, kako u fizičkom, tako i u psihološkom smislu.

 

Nestrpljenje i strah od porodjaja već tada idu „ruku pod ruku“, tjelesna težina je uvećana za najmanje 8 kg, materica dostiže svoju punu veličinu, doseže skoro do rebarnih lukova i svojom veličinom vrši pritisak na organe trbušne duplje. Uvećana materica pritiska i mokraćnu bešiku, što dovodi do češće potrebe za mokrenjem.

Zbog pritiska na želudac i njegove promjene položaja, gorušica je izraženija, pa se savjetuju češći i manji obroci, kao i izbjegavanje jela u kasnim večernjim satima. Važno i dalje je unositi hranu bogatu proteinima, vitaminima i mineralima. Redovnim laboratorijskim nalazima isključuje se ili potvrdjuje malokrvnost, usljed koje se eventualno uključuju suplementi sa gvoždjem, koji se tada preporučuju do kraja trudnoće i, po potrebi, u periodu dojenja.

Povećana tjelesna težina značajno utiče na kondiciju, pa je važno održati je uz lagane šetnje, psihofizičku pripremu, ili uvodjenjem prenatalne joge. Sa psihofizičkom pripremom najbolje je početi početkom ovog, tj. posljednjeg trimestra. Tada trudnica saznaje sve o procedurama koje se primjenjuju u porodilištu, kao i svojoj aktivnoj ulozi u svim fazama porodjaja. Ukoliko je trudnoća normalna, bezbjedno je sprovoditi trudničke vježbe dva do tri puta nedeljno. Ove vježbe bi trebalo da utiču na smanjenje bola u ledjima.

Volumen cirkulišuće krvi se povećava za 40% i srce radi uz opterećenje, pa zbog toga, kao i pritiska materice na pluća, dešava se da trudnica ostane bez daha. Pritisak na vene donjih ekstremiteta čini da se usporava venska cirkulacija. Javljaju se otoci na nogama, ponekad i grčevi u mišićima, pa je u stanju mirovanja, preporučljivo stavljati jastuk ispod ledja i izmedju butina, te spavati na boku. Takodje, predlaže se i polusjedeći položaj sa podignutim nogama.

Iz nedelje u nedelju, beba postaje zrelija, teža. Početkom trećeg trimestra čulo vida je potpuno razvijeno. Razvijaju se kapci, obrve, trepavice. Pokreti su aktivni i snažniji. U 36. nedelji prosječna težina ploda je oko 2700g. Razvijeni su svi organi. Beba guta plodovu vodu i formira se prva stolica. Položaj ploda u 36. nedelji trudnoće je najčešće definisan i beba obično prednjači glavicom koja se nakon 36. nedelje spušta u karlicu majke.

Ulaskom u 37. nedelju javljaju se i pripremne kontrakcije. To su tzv. „lažni“ bolovi koji se osjećaju u donjem dijelu trbuha. Pripremne kontrakcije su kratke i nemaju pravilnost javljanja, po čemu se i razlikuju od pravih porodjajnih kontrakcija. Zapravo, prilikom ovih kontrakcija, karlični prsten se širi i to može da izazove bolove nalik pravim kontrakcijama. Savjetuju se redovne CTG kontrole. CTG – (kardiotokografija) je metoda kojom se dijagnostikuje srčani rad ploda istovremeno sa materičnim kontrakcijama. Prisustvo kontrakcija utiče na srčani rad ploda i prikazuje stanje fetoplacentne cirkulacije i spremnost srca ploda da kompenzatorno održi normalnu cirkulaciju u vrijeme trajanja kontrakcije.

Porodjaj u normalnom terminu se smatra onim koji se desi u periodu izmedju 39. i 41. nedelje.

Samo 2% žena radja na tačno predvidjeni datum. Sam porodjaj, a kasnije i život u roditeljskoj ulozi zahtijeva mnogo energije i blagovremene pripreme, pa je važno pronaći vremena za sebe, povlačenje u tišinu, duboko disanje i pozitivno razmišljanje. Srećno na porodjaju!

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija i Specijalistička ambulanta za radiološku diagnostiku HERA - Podgorica