loading icon

BLOG

Blog Ordinacije.me objavljuje stručne tekstove ljekara iz privatnih i javnih zdravstvenih ustanova na teritoriji Crne Gore. Pored stručnih tekstova, koji čine jednu od dvije glavne sekcije bloga, u drugoj sekciji nudi sve servisne informacije i obavještenja u vezi sa radom i funkcionisanjem zdravstvenih ustanova, razne novitete i ostale opšte informacije.

baner image

Test na okultno krvarenje

10/12/2019

Normalno je da se izgubi od 0.5 do 1.5ml krvi dnevno u gastrointestinalnom traktu. Melena (pojava tamne, crne boje stolice) se obično identifikuje kada je izgubljeno više od 150ml krvi, na dan, u gornjem dijelu probavnog trakta. Okultno krvarenje iz probavnog trakta obično se otkrije kada su rezultati testova na fekalno okultno krvarenje (FOBT) pozitivni, ili anemijom, zbog manjka gvozdja. Kod bolesnika bez simptoma, ukazuje na izvor u gornjim djelovima gastrointestinalnog trakta, dok kod bolesnika starijih od 50 godina, obično bi trebalo da se uradi kolonoskopija. Oko polovine bolesnika sa gastrointestinalnim krvarenjem nemaju očigledan izvor krvarenja. Metode ispitivanja fekalnog okultnog krvarenja su raznolike.

 

FOBT uglavnom imaju dovoljnu osjetljivost za otkrivanje krvarenja koje nije vidljivo u stolici. Postoje tri kategorije:

  • FOBTs guaiac-based testovi
  • Hemeporphyrin testovi
  • Imunohemijska ispitivanja

Ako se u stolici nalaze odredjene materije, rezultat može biti lažno pozitivan. Pacijenti se obično upozoravaju da ne jedu crveno meso ili odredjeno voće i povrće u periodu od 72 sata prije ispitivanja. Upotrebu acetilsalicilne kiseline ili drugih nesteroidnih protivupalnih lijekova (NSAR) treba izbjegavati barem jednu sedmicu prije testiranja. Lažno negativni rezultati mogu se pojaviti kod pacijenata koji su uzimali vitamin C, pa se takvim pacijentima savjetuje da ga ne uzimaju jednu sedmicu prije ispitivanja.

Pacijentma se savjetuje da jedu namirnice bogate vlaknastim materijama sedmicu prije testiranja, da bi se ubrzao prolazak sadržaja kroz crijeva.

 

Izvor: Poliklinika i laboratorija Diagnostica - Podgorica