Anoreksija (Anorexia nervosa)

18. October, 2019  •  Ginekološko akušerska ordinacija Medan
anorexa-nervosa

Anoreksija (Anorexia nervosa) je čest uzrok amenoreje kod adolescencenata i mladih odraslih osoba. Ove pacijentkinje su veoma nezadovoljne ličnom slikom svog tijela, tako da dolazi do nenormalne preokupacije i želje da se što više izgubi na težini, što se pretvara u opsesiju.

 

Gubitku u težini ubrzo se pridružuje i amenoreja. Ukoliko se ne koriguje stanje uhranjenosti pacijentkinje i njenih emocionalnih stavova, može doći do anaboličke iscrpljenosti i smrti.

Prevencija kod anoreksije se sastoji od odgovarajućeg socijalnog prilagodavanja u djetinjstvu i dobrih odnosa sa roditeljima. Sa poboljšanjem ishrane dolazi do popravljanja metaboličkih i endokrinih poremećaja. Menstruacija se ponovo uspostavlja kada se postigne srednja težina. Amenoreja, oligomenoreja ili anovulacioni ciklusi se mogu zadržati uprkos razumnom poboljšanju uhranjenosti.

Veoma su važni dugotrajni nadzor i ponavljanje liječenja prema potrebi. Trudnoću treba izbjegavati sve dok se ne postigne duža prilagodjenost pacijentkinje. Prognoza zavisi od starosti osobe u vrijeme postavljanja dijagnoze, trajanja amenoreje, pratećih teških psihijatrijskih problema i obima gubitka težine. Približno, polovina pacijentkinja sa anorexiom nervosom, uz pravilnu terapiju, postižu zadovoljavajući emocionalni oporavak.

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija Medan - Podgorica