loading icon

BLOG

Blog Ordinacije.me objavljuje stručne tekstove ljekara iz privatnih i javnih zdravstvenih ustanova na teritoriji Crne Gore. Pored stručnih tekstova, koji čine jednu od dvije glavne sekcije bloga, u drugoj sekciji nudi sve servisne informacije i obavještenja u vezi sa radom i funkcionisanjem zdravstvenih ustanova, razne novitete i ostale opšte informacije.

baner image

Labioplastika

18/10/2019

Veliki broj žena se radja sa većim ili nepravilnim, malim usnama, dok se kod nekih to može razviti nakon porodjaja ili prirodnim procesom starenja.

 

Psihološki, takav izgled malih usana može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i doprinijeti gubitku samopouzdanja, dok se u funkcionalnom smislu može javiti iritacija kod žena koje nose usku odjeću, kao i nelagoda prilikom polnog odnosa, te sportskih i drugih fizičkih aktivnosti.

"Labia" su usne (dio stidnice), a "plastica" je hirurški postupak kojim se nešto mijenja. Dakle, labioplastika ili korekcija malih usana je hirurški zahvat, kojim se smanjuju ili preoblikuju male usne, tkivo oko otvora vagine, u smislu postizanja željenog izgleda. Labioplastika će proljepšati izgled spoljnih genitalija i ukloniti nelagodu pri odnosu ili druge navedene funkcionalne smetnje. Labioplastika se obično izvodi u ambulanti, uz lokalnu anesteziju, iako se ponekad primjenjuje i opšta anestezija.

Zahvat uključuje odstranjivanje viška kože malih usana, njihovo preoblikovanje, te ušivanje rubova kako bi se spriječilo krvarenje. Šavovi su obično resorptivni (samoraspadajući), te ih nije potrebno vaditi. Labioplastika se može izvoditi na jednoj ili obije unutrašnje usne, kako bi se postigao simetričniji i prirodniji izgled. Iako je labioplastika zahvat koji se izvodi na veoma osjetljivom području, zapravo je manjihirurški zahvat, koji traje malo više od sat vremena, zavisno o korekciji koju je potrebno učiniti.

Oporavak nakon labioplastike traje do 10 dana, a u tom razdoblju žene mogu osjećati lagane bolove, nelagodu i peckanje, te otečenost regije u kojoj je radjena intervencija. U postoperativnom periodu potrebno je osigurati mirovanje, kao i izbjegavanje većih napora.

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija Medan - Podgorica