Menopauza

31. October, 2019  •  Ginekološko akušerska ordinacija Hera
menopauza

Ovu prekretnicu u životu žene prate neugodni simptomi, koji počinju pojačanom nervozom, stalnim osjećajem umora, dekocentracijom, naglim napadima vrućine, preznojavanjem-valunzima, osjećajem panike i čestim depresivnim stanjima. Kasnije, dolazi do prestanka menstrualnog ciklusa i to je znak da se nivo estrogena toliko smanjio da nije dovoljan da izazove redovno menstrualno krvarenje.

 

Promjene koje se dešavaju su direktna posledica nedostatka endogenog estrogena, koji utiče na aktivnost centralnih neurotransmitera u našem mozgu, posebno serotonina. Za  produkciju svih polnih hormona kod žene zadužena je hipofiza, koja ima direktnu povratnu spregu sa funkcijom jajnika na periferiji. Kada ta veza izmedju jajnika i mozga  prestane da funkcioniše, jer je uslovljena nivoom estrogena, javljaju se poremećaji u funkcionisanju gotovo svih sistema u tijelu žene.

Na fizičkom nivou jedan od prvih simptoma su promjene na koži, manifestovane suvoćom i vidljivim starenjem. Kod takve kože povećana je dlakavost u predjelu lica, dok je smanjena oko pubisa, pod pazuhom i na tjemenu. Mnogo  ozbiljnije i za život žene opasnije su promjene na kardiovaskularnom sistemu. Estrogeni su bili zaduženi da smanje opasnost od ateroskleroze, a sada je njihov nivo drastično opao. To povećava opasnost od koronarnih bolesti. Procenat žena u menopauzi koje oboljevaju od srčanih oboljenja prelazi 50%.

Žene imaju velikih problema sa spavanjem i nesanicom. Postepeni gubitak pamćenja je prva klinička manifestacija.

Konvencionalna medicina, isto kao i alternativni načini, tegobe menopauze liječe nadoknadjivanjem ženskog hormona koji organizam više ne proizvodi u dovoljnoj količini. Hormonskom supstitucionom terapijom u organizam se unose dodatne količine estrgoena i progesterona, obično na usta ili u obliku flastera.

U ishranu uvrstite soju, orahe, sjemenke, celer, peršun i laneno ulje. Povećajte unos kalcijuma i počnite da vježbate, kako biste izbjegli osteoporozu i očuvali zdravlje. Za ublažavanje napada vrućine i smanjenje  opasnosti od bolesti srca uzimajte 400 MJ vitamina E na dan.

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija i Specijalistička ambulanta za radiološku diagnostiku HERA - Podgorica