Ultrazvuk u trudnoći

01. November, 2019  •  Ginekološko akušerska ordinacija Hera
ultrazvuk-u-trudnoci

Ultrazvučni pregledi u trudnoći utvrdjuju stanje ploda, posteljice i plodove vode. Fetalna ultrasonografija ne ugrožava plod i tok trudnoće.

 

U prvom trimestru trudnoće dijagnostikuje se trudnoća, njena lociranost, odredjuje se broj fetusa, procenjuje se gestacijska starost i rizik od hromozomskih anomalija. Dijagnostikuju se fetalne anomalije na mozgu i kičmenoj moždini.

U drugom trimestru prati se rast i razvoj ploda. Gleda se pozicija posteljice i količina plodove vode. Odredjuje se položaj ploda, gradja pupčanika. Dijagnostikuju se fetalne anomalije na srcu i kičmenoj moždini.

U trećem trimestu prate se vitalne karakteristike, pokreti ploda, srčani rad, pokreti ekstremiteta. Prati se biomorfologija i biometrija ploda, posteljice i plodove vode.

Transvaginalni UZ (ultrazvučni pregled) se obično koristi početkom trudnoće da se odredi starost i lociranost trudnoće. Povremeno se koristi kasnije tokom trudnoće za odredjivanje položaja posteljice i mjerenje dužine cervikalnog kanala.

Uredan UZ pregled nije garancija da je Vaš plod zdrav. Nemoguće je uvijek vidjeti fetalne anomalije. 4D ultrasonografski pregled treba koristiti primarno u istraživanju fetalnih anomalija i procjeni uredne biometrije ploda. Dopler UZ pregled služi za procjenu protoka i otpora kroz krvne sudove posteljice, pupčanika i krvne sudove ploda.

Nema dokaza da postoji rizik za majku i plod od ultrasonografskog pregleda.

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija i Specijalistička ambulanta za radiološku diagnostiku HERA - Podgorica