loading icon

Šta je rendgensko snimanje abdomena? - Bolnica Tesla Medical - Berane

Bolnica Tesla Medical - Berane

(Vlada Martinovića (Gradski stadion), Novo naselje, 84300 Berane)

Nativni snimak abdomena: je standardna, bezkontrastna metoda pregleda abdomena rendgenskim zracima. Inicijalna je metoda pregleda abdomena koja prethodi drugim radiološkim metodama. Ima visoku dijagnostičku vrednost, brza je i lako dostupna.

Indikacije/ Zašto se radi?

Cilj pregleda je isključiti ili potvrditi prisustvo pneumoperitoneuma, dati podatak o postojanju gasno-tečnih nivoa, i u slučaju kliničke potrebe, izmjeriti promjer crijevnih vijuga. Indikacije za ovaj pregled su sumnje na hitna hirurška stanja - akutni abdomen, opstrukcije crijeva, perforacije, kalkuloze, prisustvo stranog tijela.

Kako se izvodi?

Izvodi se tako što pacijent stoji uspravno, ledjima prislonjen na stativ i u odredjenom momentu, po nalogu ljekara, treba da zaustavi disanje, kako bi se obavilo snimanje.

Kod pacijenata u teškom opštem stanju može se obaviti i u ležećem položaju.

Potencijalni rizici

Ovo je potpuno bezbolna metoda. Doza zračenja kojoj ste izloženi tokom ovog snimanja ne dovodi do ozbiljnih komplikacija.

Ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnoću obavijestite medicinske radnike, zato što rendgensko zračenje može uticati na plod.

Priprema

Rendgensko snimanje abdomena ne zahtijeva posebnu pripremu. Ponesite prethodnu medicinsku dokumentaciju sa sobom i pokažite je ljekaru (ukoliko je imate).

Nakon rendgenskog snimanja abdomena

Nakon snimanja možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.