loading icon

Operacija proširenih vena - ligiranje i striping proširenih vena - Bolnica Tesla Medical - Berane

Bolnica Tesla Medical - Berane

(Vlada Martinovića (Gradski stadion), Novo naselje, 84300 Berane)

Ligiranje i strping vena je stručni naziv za operativni zahvat kojim se tretiraju proširene vene. Ligiranje znači hirurško podvezivanje velike vene noge, koja se zove vena safena, a striping znači uklanjanje  vene kroz rez na preponi ili sa zadnje strane koljena. Ukoliko je jedan dio vene u dobrom stanju (funkcionalan), taj dio vene se može podvezati. Ukoliko vena cijelom svojom dužinom nije u dobrom stanju, ona se podvezuje i uklanja. Uklanjanje velike vene safene radi se u cilju smanjenja pritiska krvi koja se vraća u manje vene koje se ulivaju u nju. Operacija traje oko 2 sata. Najčešće je potrebno da jednu noć provedete u bolnici.

Indikacije/ Zašto se radi?

Ova operacija se najčešće radi kod liječenja proširenih velikih vena nogu. Može se raditi i u cilju sprečavanja pojave ponovljenih venskih ulceracija (otvorenih rana);

Kada iz estetskih i kozmetskih razloga želite da uklonite proširene vene, a nemate neke druge  pridružene bolesti koje Vas mogu izložiti riziku tokom operacije, i

U cilju liječenja u slučaju kada Vas noge bole, otiču, osjećate težinu u njima (naročito nakon dugog stajanja), kada se zbog pucanja proširenih vena stvaraju otvorene rane (ulcercije) ili dolazi do krvarenja ili kada je vena oštećena u nivou koljena ili prepona.

Kako se izvodi?

Obavlja se u uslovima opšte anestezije (nećete biti svjesni tokom operacije).

Izvodi se uvodjenjem posebne sonde u prethodno podvezanu, površinsku venu kroz mali rez na koži. Uz pomoć sonde vena se „izvlači“. Po pravilu ostaju dva mala, skoro neprimjetna ožiljka na gornjem i donjem kraju uklonjene proširene vene.

Potencijalni rizici

Kao i kod svake operacije, postojij rizik od krvarenja, infekcije ili alergijske reakcije na anestetik.

Postoji rizik od nastanka ožiljka nakon operacije ili ponovnog javljanja proširenih vena.

Nakon uklanja velike vene noge (vene safene) u nivou koljena može doći do oštećenja živca (nerva) i nastanka osjećaja utrnulosti tog dijela tijela.

Priprema

U konsultaciji sa ljekarom, morate prekinuti korišćenje ljekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi (Aspirin, Plavix, Clopidix i drugi).

Nemojte jesti i piti 12 sati prije operacije (noć pred operaciju), možete popiti svoje ljekove sa malom količinom vode.

Na dan operacije nemojte stavljati kreme, losione i druge kozmetičke preparate na noge.

Oporavak

Najčešće je potrebno da jednu noć provedete u bolnici (po potrebi i duže). Za kompletan oporavak potrebno je 2-8 nedelja.

Potrebno je da 2-6 nedelja nakon operacije nosite kompresivne čarape koje sprečavaju krvarenje, pojavu otoka i diskoloraciju (promjenu boje) kože.

Savjetuje se da nakon operacije hodate, vozite bicikl ili lagano vježbate (jogu ili tai chi), kako bi se spriječio nastanak krvnih ugrušaka u dubokim venama nogu. Kada ležite, noge treba da Vam budu iznad  nivoa srca (potrebno je da ovo radite 15 minuta najmanje dva puta dnevno ), a kada sjedite potrebno je da Vam noge budu podignute (na manju stolicu ili drugi komad namještaja).

Potrebno je da pratite da li se nakon operacije pojavljuje crvenilo, otok ili drugi znaci infekcije.