loading icon

Histerosalpingografija (HSG) - Bolnica Tesla Medical - Berane

Bolnica Tesla Medical - Berane

(Vlada Martinovića (Gradski stadion), Novo naselje, 84300 Berane)

Histerosalpingografija (HSG) je rentgenska metoda ispitivanja materice i jajovoda korišćenjem jodnog kontrasta. Radi se najčešće u prvoj polovini menstrualnog ciklusa (od 1. do 14. dana). Pregled traje oko 30 minuta.

Zašto se radi/ Indikacije?

U cilju ispitivanja prohodnosti kanala grlića materice (cervikalnog kanala), unutrašnjosti materične šupljine i jajovoda kod žena u procesu dijagnostike steriliteta (pregled se preporučuje nakon odradjenih  analiza hormona, spermograma, folikulometrije i briseva);

Može se koristiti i u ispitivanju uzroka ponovljenih pobačaja, i

Ukoliko uzimate ljekove koji stimulišu nastanak ovulacije.

Kako se izvodi?

Postupak se obavlja dok ležite na ginekološkom stolu. Ljekar uzima spekulum - metalni sterilni instrument (u obliku pačijeg kljuna) i pažljivo ga uvodi u vaginu. Ovaj postupak nije bolan, ali može biti  neprijatan.

Nakon toga, ljekar čisti grlić materice (cerviks) i uvodi kateter u cervikalni kanal. Spekulum se uklanja i pacijentkinja se postavlja ispod rentgenske mašine. Ubrizgava se kontrastno sredstvo u kateter i polako se kontrastom ispunjava šupljina materice i jajovodi. Ubrizgavanje kontrastnog sredstva može izazvati grčeve, a ukoliko jajovodi nisu prohodni može doći do njihovog rastezanja. Kada se materična šupljina i jajovodi ispune kontrastnim sredstvom, prave se rendgenski snimci. Ljekar Vas može zamoliti da promijenite poziciju ili da sačekate 15-30 minuta, kako bi se napravio adekvatan rentgenski snimak.  Kada se postupak završi kateter se uklanja.

Potencijalni rizici

Veoma rijetko može doći do alergijske reakcije na kontrastno sredstvo, povrede materice ili nastanka infekcije u karličnoj duplji.

Priprema

Obavijestite ljekara ukoliko imate alergiju na kontrastno sredstvo ili bubrežnu slabost.

U konsultaciji sa ljekarom, ukoliko je potrebno, možete započeti sa uzimanjem ljekova protiv bolova ili antibiotske terapije.

Nakon pregleda

Nakon pregleda moći ćete sami da upravljate motornim vozilom i možete nastaviti sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Poželjno je da na pregled dodjete u pratnji člana porodice ili prijatelja (zato što pregled nekim ženama može izazvati neprijatnost).

Potrebno je da se odmah javite ljekaru ukoliko: primetite da je vaginalni sekret neprijatnog mirisa, povraćate, imate nesvjesticu, jak bol u trbuhu ili grčeve, i sl.