loading icon

Magnetna rezonanca abdomena i male karlice - Bolnica Tesla Medical - Berane

Bolnica Tesla Medical - Berane

(Vlada Martinovića (Gradski stadion), Novo naselje, 84300 Berane)

Magnetna rezonanca (MRI) je imidžing tehnika koja koristi magnetno polje i impulse radiotalasne energije u cilju pravljenja slike organa, tkiva i struktura unutar tijela. Magnetna rezonanca pruža drugačiji vid informacija u odnosu na rentgensko snimanje, ultrazvuk ili skener (kompjuterizovanu tomografiju - CT). Ova metoda ima ulogu da utvrdi različita oboljenja i stanja organa i struktura u trbuhu i maloj karlici (jetre, žučne kesice, pankreasa, bubrega i mokraćne bešike). Koristi se u cilju otkrivanja i utvrdjivanja postojanja tumora, krvarenja, infekcije ili blokade u sprovodjenju različitih tjelesnih tečnosti  (mokraće, žuči…). Kod žena ima ulogu da utvrdi izgled materice i jajnika, a kod muškaraca prostate. Za odredjena snimanja može biti  potrebno davanja kontrastnog sredstva, kako bi slika bila jasnija.  Porcedura je bezbolna i traje oko sat vremena.

Za šta se primjenjuje/ Indikacije?

U cilju utvrdjivanja postojanja različitih oboljenja trbušnih organa i okolnih struktura u trbuhu i maloj karlici. U cilju utvrdjivanja postojanja tumora, razlikovanja zloćudnih (malignih) tumora od benignih,  krvarenja, blokade u sprovodjenju različitih tjelesnih tečnosti (mokraće, žuči…) ili nekih urodjenih malformacija organa, i

U cilju utvrdjivanja stanja organa i krvnih sudova prije planirane operacije ili transplantacije.

Kako se izvodi?

Mašina za magnetnu rezonancu izgleda kao velika cijev sa krajevima koji su otvoreni. Snimanje se izvodi tako što ćete leći na sto koji se pokreće ka jednom otvoru mašine. Zdravstveni radnik će Vas posmatrati  tokom snimanja iz susjedne sobe. Tokom samog snimanja moći ćete da pričate preko mikrofona.

Ova mašina stvara jako magnetno polje oko Vas i usmjerava radio talase ka Vašem tijelu. Sama procedura je bezbolna. Nećete osjećati postojanje magnetnog polja ili radio talasa oko Vas.

Tokom snimanja magnetnom rezonancom sama mašina proizvodi ponavljanje zvukova i buku. Ukoliko su Vam ovi zvukovi neprijatni potrudićemo se da Vam obezbijedimo muziku, kako biste se opustili. Ukoliko Vam smeta tijesan prostor unutar mašine i čini Vas nervoznim, potrebno je da razgovarate sa svojim ljekarom prije procedure. Ukoliko postoji potreba, u konsultaciji sa ljekarom, možete uzeti lijek za smirenje.

Ponekad je potrebno korišćenje kontrastnog sredstva (gadolinijum), koje se najčešće ubrizgava preko vene ruke (intravenski). Kontrastno sredstvo omogućava jasnije vidjenje odredjenih detalja. Kontrastno sredstvo koje se koristi tokom  snimanja magnetnom rezonancom rjedje izaziva alergijske reakcije, u odnosu  na kontrastno sredstvo koje se koristi tokom skenerskog (CT) snimanja.

Tokom snimanja magnetnom rezonancom biće potrebno da najveći dio vremena budete mirni, kako bi slike bile jasne.

Priprema

Prije snimanja magnetnom rezonancom možete jesti normalno i uzeti ljekove koje uzimate u okviru redovne terapije. Može biti potrebno da uklonite nakit, šnale u kosi, naočare za vid, sat, vještačku vilicu,  slušna pomagala ili periku.

Može biti potrebno da prije snimanja odredjenih organa u trbuhu magentnom rezonancom ne pijete i ne jedete.

Nakon snimanja

Ukoliko tokom snimanja niste bili sedirani, možete se odmah vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.