loading icon

Folikulometrija (praćenje rasta folikula ultrazvučnim pregledom) - Bolnica Tesla Medical - Berane

Bolnica Tesla Medical - Berane

(Vlada Martinovića (Gradski stadion), Novo naselje, 84300 Berane)

Folikulometrija je procedura koja podrazumijeva obavljanje serije ultrazvučnih pregleda u cilju praćenja rasta folikula u jajniku. Radi se od 9. do 20. dana menstrualnog ciklusa (ako ciklus traje 28 dana). Na  osnovu nalaza ovih ultrazvučnih pregleda može se procijeniti tačno vrijeme ovulacije. Svaki ultrazvučni pregled traje oko 20 minuta. U prosjeku se radi 4 do 6 ovakvih pregleda u okviru menstrualnog ciklusa.

Šta je folikul?

Tokom normalnog menstrualnog ciklusa unutar folikula koji se nalaze u jajniku razvija se jajna ćelija. Folikul je struktura sa tankim zidom koja sadrži jajnu ćeliju i tečnost. Folikul se na ekranu ultrazvučnog aparata može vidjeti kada je veličine od 7-8 mm i vidi se kao kružni mjehur koji je ispunjen tečnošću. Folikul raste 1-2 mm po danu, a za ovulaciju je spreman kada je u prečniku veličine 17-25 mm. Tokom folikulometrije prati se i upisuje broj folikula u razvoju, njihova veličina i vrijeme ovulacije.

Indikacije/ Zašto se radi?

U cilju odredjivanja postojanja ovulacije i tačnog vremena ovulacije;

U cilju daljeg ispitivanja (ukoliko ste prethodno imali jedan ili više spontanih pobačaja), i

Ukoliko uzimate ljekove koji stimulišu nastanak ovulacije.

Kako se izvodi?

Ultrazvučni pregled se izvodi tako što pacijentkinja leži na ledjima u istom položaju kao i tokom standardnog ginekološkog pregleda. Za ultrazvučni pregled koristi se sonda koja se postavlja u vaginu (tzv. vaginalna sonda), a pregled se zove transvaginalni ultrazvučni pregled. Proces je relativno bezbolan. Preko sonde se stavlja prezervativ i mala količina gela.

Tokom folikulometrije ljekar prati i upisuje broj folikula u razvoju, njihovu veličinu i vrijeme ovulacije (ako do nje dodje). Ovim pregledom može se utvrditi i debljina sluznice materice koja je veoma značajna u procesu začetka trudnoće (folikul koji sazrijeva stvara veliku količinu hormona koji dovode do zadebljanja sluznice materice). Na osnovu debljine i izgleda sluznice materice na ultrazvuku, indirektno se može zaključiti koliko se hormona stvara.

Potencijaln rizici?

Nema rizika pri obavljanju ovih ultrazvučnih pregleda.

Priprema

Najčešće nije potrebna posebna priprema za ovaj test. Prije pregleda je neophodno da mokrite i da potpuno ispraznite mokraćnu bešiku.