loading icon

24-satni Holter krvnog pritiska - Poliklinika Rezidencija zdravlja Kerber - Podgorica

Poliklinika Rezidencija zdravlja Kerber - Podgorica

(Slovačka 31 (Blok 9), 81000 Podgorica)

Šta je 24-satni holter krvnog pritiska?

24-satni holter monitoring krvnog pritiska je brza, bezbolna i neinvazivna metoda kojom se krvni pritisak meri u određenim vremenskim intervalima. Holter je mali, nosivi uređaj koji registruje vrednosti krvnog pritiska. Snimanje traje jedan dan (24 sata).

Indijacije/ Zašto se radi?

Tokom jednokratnog merenja krvnog pritiska na ambulantom pregledu dobijaju se vrednosti krvnog pritiska u momentu merenja. Ponekad ovaj način merenja ne daje doktoru dovoljno informacija, zbog toga je potrebno uraditi 24-satni holter monitoring.

U cilju otkrivanja dnevnih i noćnih varijacija (promena) vrednosti krvnog pritiska, fenomena “belog mantila” (porast krvnog pritiska uzrokovan strahom od doktora, a ne oboljenjem), povišenih ili sniženih vrednosti krvnog pritiska (kod dece, starijih osoba, adolescenata, trudnica), „maskiranih” povišenih vrednosti krvnog pritiska.

U cilju praćenja efekata lečenja (terapije).

Kako se izvodi?

Na Vašu nadlakticu postavlja se manžetna koja je povezana sa holter uređajem koji se nalazi u torbici koju ćete nositi pričvršćenu oko pojasa. Manžetna se naduvava i krvni pritisak se meri tokom dana na svakih pola sata, a tokom noći na sat vremena.

Dok nostite holter uređaj dozvoljeno je da obavljate sve uobičajene aktivnosti. Neophodno je da vodite dnevnik aktivnosti i tegoba u kome ćete upisivati šta ste radili tokom 24-časovnog snimanja i koje ste smetnje imali (ukoliko ste ih imali). Izuzetno je važno da sve smetnje i aktivnosti upišete u dnevnik!

Nakon 24 sata doći ćete u Bel Medic da vratite uređaj i donesete dnevnik aktivnosti i smetnji. Vaš lekar će uporediti vrednosti krvnog pritiska sa tegobama i aktivnostima iz dnevnika i saopštiće Vam i objasniti rezultate ispitivanja.

Potencijalni rizici

Nošenje holtera krvnog pritiska je potpuno bezbolna procedura i ne nosi rizik. Možete osjetiti laku nelagodnost prilikom pumpanja manžetne tokom merenja krvnog pritiska.

Priprema

Tokom nošenja uređaj ne sme da se pokvasi zato što će se pokvariti. Zbog toga je zabranjeno da se tog dana kupate, tuširate ili plivate. Istuširajte se neposredno pre nego što snimanje počne.