loading icon

Bolesti zuba - Stomatološka ordinacija Lopičić - Podgorica

Stomatološka ordinacija Lopičić - Podgorica

(Moskovska 135, 81000 Podgorica)

Bolesti zuba

Bolesti zuba možda na prvi pogled izgledaju bezazleno, ali posljedice neliječenja bolesti zuba mogu biti fatalne. Stomatološka ordinacija Lopičić nudi usluge liječenja oboljelih zuba. Cijene usluga variraju u zavisnosti od oboljenja koje posjedujete.

Oboljeli zub, ukoliko se ne liječi na vrijeme uticaće na rad srca i drugih organa u organizmu čovjeka. Oralna higijena je veoma bitna. Redovno i pravilno pranje zuba, korišćenje konca za čišćenje, kao i redovan odlazak stomatologu mogu spriječiti oboljenje zuba.

Bolesti zuba su:

  • Karijes
  • Upala zubnog živca
  • Gangrena zuba
  • Paradontitis

Karijes se stvara pod uticajem loše ishrane, bakterija i neredovne i nepravilne oralne higijene. Simptomi postojanja karijesa na zubu su bolno reagovanje na hladne ili tople napitke i slatku hranu. Da biste spriječili nastajanje karijesa predlažemo Vam da u stomatološkoj ordinaciji Lopičić odradite zalivanje fisura.

Liječenje zuba - Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je proces u kome se puni grizna površina bočnih zuba i spriječava nagomilavanje bakterija. Ako se karijes ne sanira na vrijeme on prodire u unutrašnjost zuba gdje se širi infekcija. Ukoliko dodje do velikog proširenja infekcije nastaje slijedeće oboljenje, a to je upala zubnog živca.

Upala zubnog živca nastaje kada infekcija izazvana karijesom dospije do samog korijena zuba. Karijes je svojim proširenjem napravio dovoljno veliku rupu, kroz koju konstantno ulaze razne bakterije iz usne duplje. Na taj način se kvar velikom brzinom širi i stiže do korijena zuba, gdje izaziva zapaljenje.

U tom slučaju je neophodno u stomatološkoj ordinaciji izvaditi živac i napuniti prostor kanala korijena posebnim materijalima. Tada bolovi potpuno nestaju. Sam proces vadjenja korijena je komplikovan i bolan, zato reagujte na vrijeme. Ne dozvolite da se karijes proširi i napravi komplikacije. Ako pacijent zanemari bolove zapaljenja zubnog korijena, dolazi do gangrene zuba.

Gangrena predstavlja izumiranje zubnog živca pod dejstvom prevelike količine bakterija. Potrebno je javiti se svom stomatologu koji će očistiti unutrašnjost zuba i zatvoriti ga. Ukoliko se ignoriše i gangrena, bakterije se šire do samog vrha korijena. Tada nastaje zapaljenje korijena ili paradontitis.

Ovo je poslednji stadijum zapostavljenosti liječenja oboljelih zuba. Praćen je jakim bolovima i otokom. Neophodno je obratiti se stomatologu. Stomatološka ordinacija Lopičić nudi usluge liječenja svih vrsta bolesti zuba. Ukoliko su Vam potrebne samo informacije i savjetovanje možete nas pozvati na brojeve telefona.

Usluge koje se tiču bolesti zuba obuhvataju:

  • Kompozitni ispuni
  • Liječenje kanala korijena zuba
  • Liječenje gangrene
  • Inlej
  • Plombiranje zuba
  • Revizija endodntskog punjenja