loading icon

Liječenje parodontopatije - Stomatološka ordinacija Lopičić - Podgorica

Stomatološka ordinacija Lopičić - Podgorica

(Moskovska 135, 81000 Podgorica)

Liječenje parodontopatije

Parodontopatija je oboljenje koje se najčešće javlja nakon karijesa. Prvi simptomi parodontopatije su krvarenje desni. Medjutim pacijent uglavnom nije svjestan da boluje od parodontopatije, u početku, jer ne postoje simptomi. Sve dok ne dodje do komplikacija pacijent može živijeti u neznanju od čega boluje. Dentalni plak koji je 80% izgradjen od bakterija glavni je izazivač parodontopatije.

Parodontopatija i plakovi

Plakovi su nevidljive naslage koje je nemoguće otkloniti samim ispiranjem usta. Da biste spriječili nastajanje parodontopatije ili da biste je otkrili na vrijeme, savetujemo Vam da posjetite našu stomatološku ordinaciju, Dr Lopičić. Kod nas možete zakazati i preventivne stomatološke preglede.

Pacijent mora sprovoditi redovnu i pravilnu oralnu higijenu. U suprotnom se u plakovima nagomilavaju mineralne soli i dolazi do stvaranja kamenca. Kamenac su tvrdokorne naslage, koje je moguće golim okom vidjeti. Ukoliko ne otklonite kamenac sa zuba na vrijeme dolazi do zapaljenja desni. Kamenac sprječava čišćenje zuba i normalnu cirkulaciju. Usljed zapaljenja desni dolazi do jakih bolova, zbog kojih se pacijent najčešće javlja stomatologu.

Parodontalni džep i uklanjanje kamenca

Kauzalna terapija se primenjuje za uklanjanje kamenca sa površine zuba. Kauzalnom terapijom je moguće ukloniti kamenac i iz parodontalnih džepova. U parodontalnim džepovima se taloži kamenac koji ne možemo vidjeti golim okom. Nastajanje parodontalnih džepova je uzrokovano neliječenjem gingivitisa.

Prostor izmedju zapaljenih desni i vrha korijena zuba naziva se parodontalni džep. Ovo zapaljenje je praćeno jakim bolovima, što najčešće natjera pacijenta da se javi stomatologu.

Ukoliko se na vrijeme ne javite doktoru dolazi do posljednjeg stadijuma, a to je ispadanje zuba. Terapija parodontopatija nije dugoročna i ne garantuje da Vam se bolest ponovo neće vratiti. Redovnim pregledima Vi možete bolest da uvedete u neki mirniji tok koji će omogućiti očuvanje zdravlja zuba u dužem vremenskom periodu.

Liječenje parodontopatije i lasersko uklanjanje kamenca

Jednostavniji vid liječenja parodontopatije, u slučaju kada nije došlo do komplikacija, sastoji se od uklanjanja kamenca laserom. Lasersko uklanjanje kamenca je je potuno bezbolno. Nakon toga slijedi poliraje zuba četkicom. Ukoliko su parodontalni džepovi veći, proces liječenja je malo komplikovaniji. Često je potrebno hirurško uklanjanje i kiretaža. Ne dozvolite da se to dogodi Vama.

Brinite o svojim zubima na vrijeme. Dodjite u stomatološku ordinaciju Dr Lopičić i zakažite pregled. Cijene stomatoloških usluga možete saznati na licu mesta ili pozivom na brojeve telefona koje vidite na sajtu.