loading icon

Apikotomija - Stomatološka ordinacija Lopičić - Podgorica

Stomatološka ordinacija Lopičić - Podgorica

(Moskovska 135, 81000 Podgorica)

Apikotomija

Apikotomija je uklanjanje vrha korijena nekog zuba sa inficiranim dijelom tkiva koji se nalazi na zubu. Apikotomija je posljednja solucija u spašavanju zuba da ne bi došlo do vadjenja. Prednji zubi imaju po jedan korijen dok ostali imaju dva ili više. Preko korijena se omogućava ulazak nervnih i krvnih sudova u zub.

Apikotomija predstavlja sigurno riješenje ukoliko želite da spasite zub u posljednjem trenutku. Apikotomija se radi uz lokalnu anesteziju i potpuno je bezbolna. Proces apikotomije započinje siječenjem desni, kako bi se pristupilo viličnoj kosti. Nakon toga slijedi uklanjanje kosti i pristupanje vrhu korijena.

Kada se omogući pristup vrhu korijena, slijedi otklanjanje inficiranog tkiva. Intervencija apikotomije se mora odraditi profesionalno, jer nikako ne bi smio ni najmanji ostatak inficiranog tkiva da ostane u korijenu, jer će to dovesti do ponovnog procesa. Nakon uklanjanja inficiranog tkiva slijedi skraćivanje korijena zuba. Skraćivanje korijena zuba se obavlja pod uglom od 0° do 45°. Kada se završi proces skraćivanja korijena zuba slijedi punjenje kanala korijena. Punjenje kanala korijena zuba se vrši preko krune zuba ili preko vrha skraćenog korijena zuba. Kada se završi proces punjenja kanala korijena zuba provjerava se da li je sve perfektno očišćeno i ako jeste slijedi ušivanje sluzokože.

Nakon intervencije, kada dodje do prestanka djelovanja anestezije mogući su jaki bolovi. Stomatolog će Vam preporučiti lijek protiv bolova koji ćete popiti. Ukoliko se javi otok preporučuju se hladne obloge. Stomatološka ordinacija Dr Lopičić posjeduje tim oralnih hirurga, koji će Vam apikotomoju izvršiti na što profesionalniji i bezbjedniji način. Cijene izvršenja apikotomije ćete saznati od strane zaposlenih u našoj stomatološkoj ordinaciji, Dr Lopičić, iz Podgorice.