loading icon

Parcijalne pločaste proteze - Stomatološka ordinacija Lopičić - Podgorica

Stomatološka ordinacija Lopičić - Podgorica

(Moskovska 135, 81000 Podgorica)

Parcijalne pločaste proteze

Parcijalne pločaste proteze se preporučuju pacijentima koji žele da nadoknade više izgubljenih zuba. Pacijenti se uglavnom odlučuju za parcijalne pločaste proteze, jer imaju premalo zuba da bi se napravio fiksni most ili presudjuje finansijska situacija. Ovakav tip proteze je ekonomičan.

Ekonomičnost je prednost parcijalne pločaste proteze. Mana je u tome što se pritisak prenosi na loš način. Prilikom žvakanja se vrši prenošenje pritiska direktno na sluzokožu. Parcijalna pločasta proteza je tip mobilne proteze, jer pacijent ima mogućnost da je vadi i stavlja kada poželi. Svrha pločaste proteze je da uspostavi normalan odnos izmedju donje i gornje vilice, kao i da osposobi funkcionalnost zuba i usta.

Pločaste proteze možemo podijeliti u dvije grupe:

  • Akrilatne proteze
  • Valplast proteze ili silikonska proteza
  • Akrilatna proteza

Prva grupa su klasične akrilatne proteze, koje se sastoje iz akrila i metalnih kukica. U sastav klasične akrilatne proteze ulazi akrilat. Od akrilata se pravi dio proteze, čija je funkcija da zamijeni nedostatak vilične kosti. U akrilat se vrši ugradjivanje vještačkih zuba. Treći i poslednji dio pločaste proteze je metalni dio. Metalni dio ima svrhu da poveže protezu sa ostatkom prirodnih zuba pacijenta. Ti metalni dijelovi izgledaju kao žičane kukice. Pločasta proteza od akrilata pored svojih prednosti posjeduje i mane. Mane pločastih proteza se ogledaju u tome da se njenim nošenjem nanosi šteta preostalim prirodnim zubima pacijenta i kosti vilice, zbog pritiska na sluzokožu koji je nemoguće izbjeći.

Valplast proteza ili silikonska proteza

Druga grupa su valplast proteze. Valplast proteza je elastična i sačinjavaju je specijalna najlonska vlakna, koja joj i daju osobinu elastičnosti. Posjeduje odredjenu dozu elegancije pri nošenju. Pacijenti se veoma brzo navikavaju na ovaku protezu i mnogo je bolje podnose. Kukice kojima se povezuje sa ostalim zubima su izradjene od istog materijala, tako da su neprimjetne. Valplast proteza mora uvjek biti u vlažnoj sredini, jer u suprotnom gubi svoja svojstva, postaje krhka i lomi se. Pacijent nije u mogućnosti da se ponaša sa pločastom protezom, kao što bi mogao, kada bi imao ugradjene zube ili most, iz razloga što pločasta proteza loše reaguje na sile žvakanja.

Pločasta proteza bi trebalo da bude privremeno rješenje pacijentu, dok ne postane finansijski sposoban da sebi obezbijedi neko bolje rješenje. Pločaste proteze možete raditi u našoj stomatološkoj ordinaciji, Dr Lopičić, po povoljnim cijenama.