Botox™ & Dysport™ su zaštićena imena prečišćene forme botulinskog toksina tipa A, koji je produkt bakterije Clostridium Botulinum. Kada se ubrizga u odredjene mišiće lica u vrlo malim dozama, blokira nervne impulse tih mišića čiji pokreti dovode do pojave bora. Ovo je najčešća kozmetička procedura u Americi.

Cilj:

Korekcija postojećih i sprječavanje pojave novih bora oko očiju, na čelu i izmedju obrva. Ovaj preparat relaksira mišić i sprječava njegovu kontrakciju, ostavljajući kožu glatkom i nenaboranom. To ne ”zamrzava” Vaše lice, zato što djeluje samo na specifične, dok okolne mišiće ostavlja da funkcionišu normalno.

Način izvodjenja:

Nakon rastvaranja i preciznog obilježavanja nekoliko tačaka na licu, preparat se najfinijom (insulinskom) iglom ubrizgava ispod kože, tj. u mišić. Osjećaj bola pri davanju injekcije je minimalan i prevenira se prethodnim hladjenjem kože. Primjena lokalnog anestetika nije neophodna. Povratak na redovne aktivnosti je moguć neposredno nakon intervencije. Procedura traje oko 15 minuta, efekat počinje nakon 2-3 dana, a pun efekat se postiže nakon 7 dana.

Privremeni propratni efekti:

Crvenilo, svrab kože, blagi otok i pojava hematoma (modrica) i u nekim slučajevima privremena slabost okolnih mišića. U rijetkim slučajevima blagi i privremeni pad gornjeg kapka ili obrve, koji traju 1-2 nedelje.

Procedura se ne preporučuje za vrijeme trudnoće ili dojenja, za vrijeme terapije Aspirinom (acetilsalicilna kiselina) i kod nekih nervnih ili mišićnih poremećaja. Efekat traje 3-5 mjeseci ili duže i može se ponoviti nakon 6 mjeseci. Kliničke studije pokazuju da se trajanje efekta produžava nakon narednih davanja preparata, tako da se u budućnosti učestalost tretmana smanjuje, a efekat i dalje održava.