Facelifting (zatezanje kože lica)

Poliklinika Novi Cenex Medical - Podgorica
Klinika Cenex Medical logo

Cilj:

Zatezanje i podizanje opuštenih tkiva lica i vrata, kao i volumetrijsko podmladjivanje. Lifting treba često kombinovati sa korekcijom očnih kapaka, liposkulpturom lica ili površnim pilingom uz pomoć dermoabrazije, lasera ili hemijskih sredstava.

Operativna tehnika:

Rezovi se nalaze duž linije kose na sljepoočnicama i produžavaju neposredno ispred usne školjke, ispod resice i iza uha. Nakon toga se koža lica i vrata oslobodi, a njen visak odstrani, uz prethodno zatezanje potkožnih struktura, da bi se obezbijedio dugotrajan efekat. Ponekad je potrebno liposukcijom odstraniti masne naslage ispod vilice i na vratu radi poboljšanja njihovih kontura.

Trajanje procedure i anestezija:

Operativni zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji uz intravensku sedaciju, a traje oko 2-4 časa. Dužina zahvata zavisi od tipa operacije, jer danas postoje mnoge vrste mini-liftinga (S-lift, lifting sljepoočne regije ili vrata). 

Oporavak:

Uklanjanje zavoja i drena nakon 1-2 dana, posle čega pacijent može da opere kosu, dok se konci skidaju izmedju 7. i 10. dana.

Rijetke komplikacije:

Otok i krvni podlivi koji se povlače oko nedelju dana, prolazni osjećaj utrnutosti kože lica, povreda grana ličnog živca, pojava hipertrofičnih ožiljaka iza uha i na vratu, pomjerena ivica kose ili čak prolazna, a u rijetkim slučajevima i trajna alopecija (gubitak kose oko reza u kosmatom dijelu glave).