Himenoplastika (operacija himena)

Poliklinika Novi Cenex Medical - Podgorica
Klinika Cenex Medical logo

Himenoplastika se radi u cilju uspostavljanja cjelovitosti himena. Oko te operacije se govori u smislu rješavanja etičkih, a ne estetskih problema.

Radi se u sredinama gdje se očekuje da žena bude nevina prije braka. Žena suzbija ovom operacijom osjećaj krivice. No u svakom slučaju, važnost te operacije je teško procijeniti. I bez obzira na promjenu moralno-etičkih normi u savremenom društvu – himenoplastika je i sada aktuelna kao operacija i sada se primjenjuju dva tipa.

Prvi metod je kratkotrajan, podrazumijeva uspostavljanje himena na kratak vremenski period (nekoliko dana). Pri tome se rubovi himena ušivaju koncem koji posle kratkog vremena nestaje, ne ostaje himen trajan, pa je i uspostavljenost cjelovitosti himena kratkotrajna.

Drugi metod je uspostavljanje himena na neodredjeno dugi rok. U tom slučaju je neophodno uraditi znatno složeniju operaciju, pri kojoj se od sluzokože predvorja vagine konstruiše novi himen.

Pri tome sve dok ne dodje do razdjevičenja: znaci djevičanstva postoje. Krvavljenje pri razdjevičenju nakon ove operacije je izraženije nego kada je defloracija bila kod prirodnog himena.

Ima slučajeva kada otvor himena kroz koji izlazi menstrualna krv ne postoji, pa se menstrualna krv sakuplja u vagini (colpometra) i neophodno je hirurški himen prokinuti – napraviti otvor kroz koji će izlaziti menstrualna krv.

Operacija se radi u lokalnoj ili opštoj anesteziji.

napisao Dr sci. med. Sergej Klimov