Korekcija - smanjenje vaginalnih/ stidnih usana (labioplastika)

Poliklinika Novi Cenex Medical - Podgorica
Klinika Cenex Medical logo

Prije svega, žena nije zadovoljna izgledom malih stidnih usana. Većina žena želi da ima takve male stidne usne u potpunosti prekrivene velikim.

U velikom broju slučajeva problem se može riješiti uvećanjem obima velikih stidnih usana, na primjer pomoću biopolimernog gela, koji se u njih aplikuje, a povećanje traje 3-4 godine. Potom je manipulaciju potrebno ponoviti. Medjutim, češće se sprovodi operacija isjecanja viška tkiva malih stidnih usana i formiranjem takvih malih stidnih usana koje po veličini i formi odgovaraju estetskim kriterijumima žene.

Operacija se može uraditi u lokalnoj anesteziji, pri čemu se anestetik daje neposredno u tkivo polnih usana. Moguća je i opšta anestezija, koju daje anestiziolog i stvar je izbora samog pacijenta u zavisnosti od njegove psihološke konstitucije ili ginekologa u zavisnosti od obimnosti operacije.

Šavovi na stidnim usnama su od resorptivnog materijala (organizam ih sam razgradi, nije potrebno da se skidaju). Obično se postoperativno daju antibiotici u cilju prevencije infekcije. Preporučljivo je prvu nedelju dana dolaziti svakodnevno na kontrolu u ustanovu gde je operacija radjena, radi obrade postoperativne rane, a u isto vrijeme se daju savjeti o načinu čuvanja.

Postoperativno se lokalno javlja otok, koji nestaje nedjelju dana nakon operacije. Ako je operacija bila obimnija – otok može potrajati i dvije nedelje postoperativno. Operacija se radi neposredno nakon prestanka menstruacije i prvih 5-7 dana je potrebno izbjegavati sjedenje. Pored toga potrebno je izbjegavati težak fizički rad, toplotu i tuširanje toplom vodom, upotrebu alkohola, jer sve to provocira krvavljenje. Polne odnose bi trebalo zabraniti 6 nedjelja posle operacije. Ukoliko se poštuje disciplinski režim: zarastanje je brže. Konačan izgled stidnih usana je jasan tri mjeseca nakon operacije. Pošto je snabdijevanje krvlju polnih usana veoma dobro – to rana zarasta bez ožiljaka, ali je u toku porođaja na mjestu rane moguće jače naprsnuće tkiva, što važi za one žene koje žele porodjaje.

napisao je Dr sci. med. Sergej Klimov