Lipoliza (metoda uklanjanja masnih naslaga i oblikovanja tijela)

Poliklinika Novi Cenex Medical - Podgorica
Klinika Cenex Medical logo

Šta je lipoliza?

Lipoliza je medicinska procedura topljenja neželjenih masnih naslaga na tjelu, pomoću koje možemo izmijeniti oblik djelova tijela ili lica. Ona je jedina alternativa hirurškoj liposukciji. Lipoliza nije metod mršavljenja, već metod oblikovanja tijjela.

Šta podrazumijeva?

Sam metod podrazumjeva ubrizgavanje fosfatidilholina uz pomoć injekcija. Riječ je o prirodnoj supstanciji koja se dobija iz soje, lecitina. Fosfatidilholin ima važnu ulogu u metabolizmu. Ubrizgan u masno tkivo izaziva razlaganje masnih ćelija. Razložena masnoća se prirodnim putem trajno izbacuje iz organizma, a tretirana zona postaje mjerljivo vitkija.

Koliko je potrebno tretmana i koliko je efikasna?

Lipoliza predstavlja postepen proces razgaradnje masti koji se odvija u periodu od 4 do 8 nedelja. Zato su i prvi rezultati vidljivi tek nakon 4 nedelje. Radi se od 2-4 tretmana u zavisnosti od regije koja se tretira. Broj tretmana zavisi od količine masnog tkiva na tijelu. Nekada je dovoljan i samo jedan tretman.

Koliko traje procedura i koliki je oporavak?

Tretman lipolize obično traje od 20-30 min. Vraćanje uobičajenim aktivnostima moguće je odmah nakon intervencije. Tek nakon 3 dana može se početi sa masažama i vježbanjem.

Postoje li neke komplikacije tokom ili poslije tretmana?

Što se tiče mogućih komplikacija mogu nastati modrice, pa se savjetuje pauza u uzimanju sredstava koji razredjuju krv kao što su: Andoli, Acetisal, Ginco bilobe, vitamin E. Pojava bolnih čvorića je uobičajena ali i prolazna i nastaje kao posljedica upalnog procesa pri razgradnji masti.

Da li je efekat lipolizom trajan?

Tretman lipolize je trajan kod osoba koje ne povećavaju svoju tjelesnu težinu. Zavisno od regije koja je tretirana gubi se u obimu od 1-10cm.

Kome se tretman ne preporučuje?

Ne preporučuje se osobama koje su alergične na soju i vitamin B.