PRP - Platelet Rich Plasma tretman u estetskoj medicini

Poliklinika Novi Cenex Medical - Podgorica
Klinika Cenex Medical logo

PRP – Platelet Rich Plasma tretman

Podmladite kožu i uklonite ožiljke potpuno novom metodom!

Plazma terapija je metoda kojom se na potpuno prirodan način podmladjuje koža i odstranjuju ožiljci. Metoda podmladjivanja sopstvenom plazmom (PLATELETS RICH PLASMA ili PRP) veoma je popularna posljednje dvije decenije. Procesom starenja koža gubi svoju elastičnost, sjaj i volumen. Traganjem za najadekvatnijom stimulacijom kože prirodnim putem došlo se do riješenja da se u kožu ubrizga sopstvena krvna plazma tehnikom mezoterapije.

Šta je PRP plazma tretman?

Plazma obogaćena trombocitima, dobija se iz sopstvene krvi pacijenta. Izdvaja se iz uzorka krvi, tako da krajnji produkt sadrži faktore rasta u visokim koncentracijama. Više od 30 godina krvna plazma koristila se u ortopediji i kardiologiji (za brže zarastanje tkiva), a od u 2006. godine koristi se i u estetskoj dermatologiji. Sopstveni koncertrovani faktori rasta stimulušu obnavlljanje volumena istanjene kože, remodeliranje kolagena i stvaranje novih krvnih sudova u koži.

Kako izgleda procedura PRP plazma terapije?

Za primjenu ovog tretmana, potebna je mala količina krvi iz vene na ruci. Samo ubrizgavanje plazme traje 10 do 15 minuta. Riječ je o vrlo jednostavnoj proceduri. Prikupljena količina krvi centrifugira se, a zatim se izdvaja plazma sa trombocitima od ostalih krvnih ćelija. U tako dobijenoj plazmi koncentracija trombocita je do 4 puta veća nego u krvi u normalnim uslovima. Plazma se u tankim iglicama injektuje u izabranu regiju. Aplikovani trombociti otpuštaju faktore rasta tokom 7 do 10 dana od uradjenog tretmana.

Kakva je primjena plazma terapije?

PRP metoda koristi se na svim djelovima tijela, gdje nam je potrebno podmlađivanje ili regeneracija kože. Na ovaj način koža postaje glatkija, povećava se njena elastičnost, tonus i tekstura uz minimalno vrijeme oporavka. Plazma se koristi za podmladjivanje lica, vrata, dekoltea, nadlaktica, dijela oko koljena, unutrašnjeg dijela butina i stomaka. PRP pomaže u regeneraciji kože nakon upalnih procesa i akni, a eventualni ožiljci nastali od njih, smanjuju se. PRP se može primjenjivati i kod osoba kojima je potrebno zatezanje kože nakon naglog gubljenja tjelesne težine, kao i zatezanje opuštene kože izmijenjene starenjem.

Kakve rezultate možemo očekivati nakon primjene PRP plazma terapije?

PRP metoda je neinvanzivna, bez rezova, ožiljaka i sa kratkim periodom oporavka. Preporučiju se 3 tretmana godišnje sa pauzama od 4 do 6 nedelja izmedju tretmana. Rezultati su vidljivi nakon nedelju dana, a pun efekat za 2-4 mjeseca.

Koji su neželjeni efekti PRP tretmana?

Tokom procedure može se pojaviti modrica prečnika 3 mm. S obzirom da se radi o plazmi samog pacijenta, metoda je potpuno bezbjedna, jer nema alergijskih i drugih imunoloških reakcija.

Kada se tretman ne primjenjuje?

PRP tretman ne smije se primjenjivati kod osoba sa aktivnom infekcijom kože, aknama, kožnim bolestima (SLE, porphyria, alergije), karcinomom, takodje kod osoba koje primaju hemoterapiju, teškim metaboličkm i sistemskim bolestima, poremećajem funkcije trombocita (tj. bolestima krvi).