Cilj:

Uklanjanje neravnina i oštećenja na koži, kao što su ožiljci od akni i boginja, posttraumatski i hirurški ožiljci, seboroična keratoza, plitke tetovaže, mrljaste pigmentacije i fine bore. Na taj način koža postaje mekša, svjetlija i zategnutija, oslobodjena neravnina, proširenih pora, ožiljaka i sitnih bora oko usta i očiju.

Operativna tehnika:

  • Dermoabrazija: Izvodi se ručno ili pomoću aparata tzv. abrazivnim cilindrima koji rotacijom uklanjaju oštećene površne slojeve kože.
  • Hemijski piling: Nanošenje kisjelina različitih vrsta i koncentracija na kožu lica (fenol, voćne kisjeline, trihlorsircetna kiselina itd.).
  • Coblation® (controlled ablation): Najnoviji tretman oštećene kože lica aparatom koji visokofrekventnim radiotalasima i veoma kontrolisano uklanja površne slojeve kože. Uspješno zamjenjuje laserski tretman koji često ima nepredvidljiva dejstva i dug oporavak

Na tretiranu površinu po završenom postupku postavlja se antibiotska vazelinska gaza, a zatim sloj vlažnih i suvih gaza, ili neka posebna sredstva.

Trajanje procedure i anestezija:

Dermoabrazija i Coblation izvode se u lokalnoj anesteziji (5% anestetička krema) u trajanju od oko 30-40 minuta, u zavisnosti od površine kože koja se tretira, dok se hemijski piling vrši u blagoj sedaciji.

Oporavak:

Do sedam dana postepeno uklanjanje svih zavoja gaza sa lica. Šminka se može koristiti dvije nedjelje nakon intervencije, a u nekoliko narednih mjeseci koža obavezno mora biti zaštićena od sunca.

Rijetke komplikacije:

Blagi otok i crvenilo kože. Hiperpigmentacija tretiranih regija može nastati u slučaju preranog izlaganja UV zracima.