Ožiljak može biti izražen zavisno od raznih faktora, a obično je veći kod mladjih osoba (usled bržeg procesa zarastanja), u predjelu gde se koža skuplja i širi usled pokreta (na ledjima, zglobovima, nogama) i kod osoba koje imaju genetsku sklonost ka stvaranju keloidnog (ožiljačnog) tkiva.

Postoje različite vrste ožiljaka:

  • Hipertrofični ožiljci su ispupčeni, crvene se i zahvataju površinu rane. Formiraju se nekoliko nedelja od povredjivanja i mogu da se povuku prirodnim putem, ali taj proces može trajati i nekoliko godina.
  • Keloidni ožiljci su zadebljali, obli ispupčeni djelovi ožiljačnog tkiva koji se šire van granica same rane. Tamniji su od okolne kože, mogu da nastanu i sa zakašnjenjem od više mjeseci nakon povrede, a mogu i rasti.
  • Atrofični ožiljci su udubljenja koja nastaju ubrzanom i pretjeranom razgradnjom kolagena, najčešće usled upalnih procesa, poput onih koje izazivaju akne i boginje.

Ožiljačno tkivo se tokom vremena mijenja, a najbolji rezultati postižu se tretiranjem svježeg ožiljka. Izgled starih ožiljaka može se ublažiti, ali je tretman duži. Različiti ožiljci tretiraju se različitim sredstvima, uz konsultacije sa ljekarom.

Mnogi hirurzi nakon skidanja konaca posle operacije preporučuju flaster sa silikonskim gelom, jer je dokazano da silikon povoljno deluje na ublažavanje ožiljaka, naročito ako su svježi i hipertrofični. Osim hirurških, na ovaj način se mogu tretirati i svi drugi ožiljci.

Hemijski pilinzi mogu da poboljšaju izgled tkiva zahvaćenog ožiljkom, kontrolisanim skidanjem gornjih slojeva kože. Primjenjuju se kod ožiljaka od akni i obično su potrebni srednji ili duboki pilinzi.

Dermoabrazija takodje skida površinski sloj kože abrazivnim česticama. Važno je napomenuti da ove tretmane smije da izvodi samo ljekar dermatolog ili estetski hirurg.

U tretiranju različitih vrsta ožiljaka koriste se i različiti laseri, ali i ove tretmane smiju izvoditi samo lekari.

Ponekad se napredak može postići i ubrizgavanjem steroidnih hormona direktno u ožiljačno tkivo. Potrebna je serija injekcija tokom terapije koju smije realizovati samo dermatolog ili estetski hirurg.

Operativni tretman podrazumeva isijecanje ožiljka, nakon čega je neminovan novi, ali će on biti manji i moći će od početka da se tretira posebnim sredstvima.

Injekcijama sa biorazgradivim filerima, recimo hijaluronskom kisjelinom, mogu se popuniti upadljiva udubljenja.

Najbolji rezultati postižu se kombinovanjem različitih tehnika, a odgovarajući tretman ljekar odredjuje za svaki pojedinačan slučaj, u zavisnosti od veličine, izgleda i vrste ožiljka.