4 stvari koje najviše zanemarujemo u našem zdravlju

10. December, 2019  •  Poliklinika i laboratorija Diagnostica 2
4-stvari-koje-najvise-zanemarujemo-u-nasem-zdravlju

1. Koža

Koža je naš najveći organ i pored adekvatne njege, neophodno je voditi brigu i o njenom zdravlju, detaljno je pregledati i konsultovati stručnjaka ukoliko uočite promjene u vidu ispupčenja, promjene pigmenta, neobičnih mladeža i različitih ranica. Sve ove promjene mogu biti bezazlene, ali mogu i upućivati na melanom, koji je u početnoj fazi i tada ga je najlakše sanirati i adekvatno i efikasno izliječiti.

Hirurško uklanjanje promjena sa kože najčešće podrazumijeva manje intervencije koje obavlja hirurg u lokalnoj anesteziji.

2. Fibroadenom

Fibroadenom dojke je benigni tumor dojke, najčešće se javlja kod žena od 30. do 40. godine.

Nastaje usljed dugotrajnog relativnog ili apsolutnog povećanja nivoa estrogena u krvi, što dovodi do trajne proliferacije, bez normalne involucije u tkivu dojke. Ovaj tumor povećava obim u toku menstrualnog ciklusa i za vrijeme trudnoće, jer reaguje na hormonsku stimulaciju. Poslije menopauze tumor se smanjuje. Liječenje je hirurško.

Kod osoba do 25. godine života, ako je tumor do 1cm, ne predlaže se operacija. Promjena se prati na 3 mjeseca. Nekada se desi i da spontano nestane.

3. Štitna žlijezda

Bolesti štitne žlijezde su medju najčešćim oboljenjima današnjice. Procjenjuje se da oko 35% svjetske populacije ima neku vrstu promjena na štitnoj žlijezdi. Žene su ugroženije od poremećaja, čak osam puta češće obolijevaju u odnosu na muškarce. Operacija štitne žlijezde je metoda liječenja koja može da se izabere kada je žlijezda uvećana i pritiska okolne organe.

4. Traženje drugog mišljenja

Za ogroman broj ljudi u svijetu traženje drugog mišljenja, nakon što je uspostavljena dijagnoza i propisana terapija, postalo je dio rutinske procedure.

Brojne analize, radjene na ovu temu, pokazuju da oko 20% pacijenata traži drugo mišljenje. U oblastima kao što je onkologija, taj procenat ide i do 50%. Isto tako, najskorija istraživanja su pokazala da drugo mišljenje, vrlo često, vodi ka novoj dijagnozi ili drugačijoj vrsti terapije.

 

 

Izvor: Poliklinika i laboratorija Diagnostica - Podgorica