Ishrana u trudnoći

30. October, 2019  •  Ginekološko akušerska ordinacija Hera
ishrana-u-trudnoci

Ishrana prije trudnoće i u trudnoći igra ključnu ulogu za zdravlje majke i djeteta.

 

Trudnoća je stanje koje opterećuje organizam žene. Medjutim, organizam žene uspijeva da zadovolji sve potrebe za esencijalnim supstancama tokom trudnoće. To je moguće kada je ishrana buduće majke  uravnotežena i kalorijski zadovoljavajuća. Nutricionisti smatraju da je u trudnoči  važno unositi kvalitetnu hranu i ne količinski obilnu. Jednom riječju, mogli bismo reći da trudnica ne treba da jede za dvoje. Treba naglasiti da pred kraj trudnoće trudnica treba pojačati kalorijsku vrijednost jela za oko 200kcal dnevno. To se obezbijedi ukoliko se u toku dana uvede medjuobrok od mliječnih proizvoda sa žitaricama, voćem… Čak, i jedan čokoladni napitak može nadoknaditi potrebu za tih 200kcal.

Folna kiselina u trudnoći

Folna kiselina je važna za pravilnu pripremu orgranizma žene za začeće i pravilan rast i razvoj ploda. Namirnice koje obiluju folnom kiselinom su: zeleniši, mahunarke, suvo voće, pivski kvasac, pšenične klice...

U trudnoći se javljaju želje za pojedinim namirnicama. Poznata je želja trudnica za slatkim ili ljutim namirnicama. Najčešće su to: posebne vrste voća, čokolada, sirevi, kiseli proizvodi...Ta činjenica nije naučno potvrdjena. Danas se misli da je želja za posebnim namirnicama posledica izoštrenog čula mirisa i ukusa kod trudnica.

Magnezijum (Mg) je jedan od najvažnijih elemenata u našem organizmu. Dnevna potreba iznosi oko 300mg. Nalazimo ga u zelenom povrću, orašastim plodovima, mesu, bananama, paradajzu i žitaricama. Nedostatak Mg ispoljava se grčevima u mišićima, neraspoloženju i podložnosti stresu. U trudnoći potreba za Mg je za oko 25% veća i iznosi oko 400mg dnevno.

Kalcijum (Ca)

Vrlo je važno da trudnica unosi kalcijum koji je bitan za razvoj koštanog sistema ploda i da pri tom sačuva svoje kosti od mobilizacije kalciuma. Zbog toga je potreban unos mlijeka (najmanje treba popiti pola litre mlijeka dnevno) ili uzimati fermentirane mliječne proizvode koji će omoguciti normalni rad crijeva trudnice i spriječiti zatvor koji se često javlja u trudnoći. Vitamin D koji pomaže ugradnju Ca u kosti treba dodatno unositi ukoliko je trudnoća u zimskom periodu, jer je sinteza D vitamina uslovljena sunčanim danima i uticajem sunca na kožu trudnice. Vitamina D ima u ribljem ulju, jer trudnice time unose i omega 3 nezasičene kiseline.

Cink (Zn)

Cink djeluje kao regulator mnogih funkcija u organizmu. Cinka ima u mesu, ribi, suvom voću, mahunarkama i žitaricama.

Gvoždje (Fe) 

Gvoždje je vitalni mineral u ishrani  trudnice. Ako je trudnica anemična potrebno je uvesti preparate gvoždja. Treba pojačati korišćenje mahunarki, posebno pasulja, crvenog mesa, zelenog povrća, cvekle i crvenih sokova. Pravilnu resorpciju gvoždja pospješuje vitamin C koga ima najviše u zelenoj paprici, kupusu, citrusnom voću, šipku i kiviju.

Kiselina u trudnoći

U trudnoći se često javljaju želudačni problemi. Zbog toga, potrebno je jesti oguljene bademe i piti čaj od djumbira.

Oprez sa sirovim namirnicama

Važno je napomenuti da trudnica nikada ne treba jesti sirovo meso, jaja i ribu. Sve te namirnice treba termički obraditi.

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija i Specijalistička ambulanta za radiološku diagnostiku HERA - Podgorica