Radiokoagulacija kondiloma

06. January, 2020  •  Ginekološka ordinacija i ordinacija opšte medicine NikaMed 1 - Podgorica
radiokoagulacija-kondiloma

Šta su papilomi i kondilomi na koži i na sluzokoži bilo koje osobe?

 

Mogu se pojaviti razne neoplazme, mladeži, bradavice, papilomi, neke od njih nestaju vremenom, druge mijenjaju oblik i povećavaju se.

 

Kako znate koje su bezopasne, a koje predstavljaju prijetnju zdravlju?

Ako imate takve neoplazme, pažljivo pregledajte molove, obično različitih nijansi smedje boje. Oni se pojavljuju zbog prelivanja ćelija kože pigmentom. Papilomi su meke formacije na koži, ružičaste boje. Kondilomi su ograničeni papilarni izraštaji na koži i sluznici, mogu biti široki ili šiljasti. Papilomi i kondilomi nastaju usled različitih oblika humanog papiloma virusa, što dovodi do promjene prirode rasta tkiva. Virus se najčešće prenosi seksualnim putem.

Ako je žena nosilac virusa, on se može prenijeti na bebu tokom porodjaja. Papilomi i kondilomi obično se javljaju na mjestima iritacije kože i trenja kože, koja dodiruju tkivo pazuha, na sluznici genitalija i oko anusa. Papilomi se ne mogu ukloniti, ali kondilomi se moraju ukloniti. Pošto se nakupljaju u kondilome i u papilomima virus izaziva promjene u genomu ćelija epitela, oni mogu početi nekontrolisano djelovati, što će dovesti do rasta zahvaćene oblasti, a shodno tome i do razvoja ozbiljnih komplikacija, uključujući i onkologiju.

Vrijedi napomenuti da su savremene metode uklanjanja ovih neoplazmi praktično bezbolne i ne ostavljaju ožiljke. Danas postoji nekoliko produktivnih metoda za rješavanje ovih neoplazmi, koje su u većini slučajeva bezbolne i bezbjedne, i ne ostavljaju ožiljke.

1. Liječenje ljekovima

Ovo je uklanjanje uz pomoć ljekova, kao što su: Feresol, Verucacid. Oba jedinjenja su prirodna, nalaze se u mnogim biljkama i imaju biološku aktivnost. Neoplazme se ovim ljekovima uklanjaju kauterizacijom, medjutim, ni u kojem slučaju to ne radite sami. Korišćenje na svoju ruku može izazvati opekotine.

2. Lasersko uklanjanje

Ovom metodom uklanjanja papiloma i kondiloma oni se sagorijevaju laserskim snopom ugljen-dioksida, a nakon postupka obično ostane mikroskopska rana, koja se zacijeli u roku od 3-4 nedelje. Uklanjanje se vrši upravo bez oštećenja susjednih mjesta, a sanacija ne postoji-koža se sama zacjeljuje, a ožiljci ne ostaju. Laser uklanja i pojedinačne i višestruke formacije na licu i tijelu. Lasersko uklanjanje se ne vrši u slučaju rana ili lokalne upale, uz herpes, opšte infekcije i trudnoću.

3. Uklanjanje papilloma

Papilomi se uklanjaju tekućom azotnom kriodestrukcijom. Metoda se sastoji u kratkotrajnoj izloženosti papiloma vrlo niskim temperaturama. Uklonjeno tkivo se uništava usled trenutnog zamrzavanja. Površina koja je tretirana azotom gubi osjetljivost i dobija bijelu boju, a potpuno zacjeljivanje nastaje nakon 5-6 nedelja. Prednost ove metode je jednostavna tolerancija pacijenta na postupak, odsustvo potrebe za anestezijom i rizik od stvaranja ožiljaka. Medjutim, uklanjanjem azotom teško je odrediti dubinu izloženosti papiloma i genitalnih bradavica.

4. Uklanjanje radio-talasima

Pomoću ove najnovije metode koristi se Surgitron uredjaj. Glavni radni dio aparata je elektroda, koja je tanka vlaknasta nit. U zavisnosti od toga koja je dubina izlaganja potrebna, biraju se različite elektrode.

Visokofrekventni radio talasi od 3.8 do 4 MHz koncentrisani su na kraju elektrode. Neoplazma se uništava zbog energije koja zagrijava papilome iznutra, a da pritom ne ošteti okolna tkiva. Elektroda se zagrijava usled električnog pražnjenja, a neoplazma se jednim potezom momentalno prekida. Tkiva koja se nalaze u blizini, pod uticajem ekstremno visokih temperatura, se kauteriziraju, zatvaraju se krvne žile, što omogućava izbjegavanje gubitka krvi i pridruženih neprijatnih posledica. Brzo zarasta i nema tragova uklanjanja. Ovo je najbolji način za uklanjanje, ne samo papiloma i genitalnih bradavica, već i drugih formacija

5. Elektrokoagulacija

Druga uobičajena metoda uklanjanja tumora kod koje se uništavanje patološkog tkiva postiže izlaganjem električnoj struji pomoću EHF uredjaja. Uništavanje papiloma i genitalnih bradavica dogadja se pod uticajem visoke temperature, a kao rezultat toga oštećuju se i susjedna područja. Eletrokoagulacija je obično jeftina, ali može da prouzrokuje povrede i loše zacjeljivanje. Plus je što je sa ovom vrstom uklanjanja moguće kontrolisati dubinu izlaganja.

6. Hirurška ekscizija skalpelom

Hirurška ekscizija koristi se u slučajevima uklanjanja velikih neoplazmi. Uklanjanje se dešava u operacijskoj sali, pod lokalnom anestezijom. Hirurškom ekscizijom se uzima i mali dio zdravog tkiva. Nakon operacije se nanose kozmetički šavovi, koji se uklanjaju nakon otprilike 7 dana, zavisno od pojedinačnih indikacija. Metoda je prilično efikasna u uklanjanju malignih tumora.

7. Narodna medicina

Postoje narodni ljekovi za uklanjanje papiloma i genitalnih bradavica. Poznata metoda je liječenje sokom od celandina. Da biste zaštitili kožu oko papiloma od opekotina otrovnim sokom ove biljke, potrebno je da je namažete kremom za bebe, a zatim se kap ljekovite tečnosti nanosi na sam centar kože. Drugi lijek je infuzija maslačka na koži, suši i dezinficira kožu alkoholom. Teško je reći koliko su sve ove metode bezbjedne i efikasne, tako da je bolje ne iskušavati sudbinu i obratiti se ljekaru.

Dijagnoza

Samo ljekar može postaviti tačnu dijagnozu prirode neoplazme. Potrebno je sprovesti studiju o virusu humanog papiloma korišćenjem lančane reakcije polimerazom. To je moderna, brza i veoma informativna metoda molekularne dijagnoze različitih zaraznih bolesti, koja se zasniva na otkrivanju njihove DNK u uzorcima genitalnih sekreta (brisa) pljuvačke krvi.

Da biste otkrili humani papiloma virus, obično se napravi genitalni bris. Postupak traje svega nekoliko minuta i potpuno je bezbolan. Ova analiza omogućava procjenu količine virusa, kao i utvrdjivanje vrste virusa humanog papiloma. Tretman treba da bude sveobuhvatan. Potrebno je odabrati pravu terapiju za suzbijanje virusa u tijelu i uklanjanje papiloma i kondiloma.

Njega kože posle postupka

Pokušajte da ne navlažite kožu nakon uklanjanja neoplazmi, ne tretirajte je losionima, kremama i dekorativnom kozmetikom. Ni u kojem slučaju ne ljuštite koru koja je nastala nakon postupka. To može dovesti do infekcije rane, produžiti vrijeme zarastanja i ostaviti ožljke. Treba se izlagati suncu isključivo sa kremom sa UV filterom. Ovo će Vam pomoći da izbjegnete pojavu starosnih mrlja.

Prevencija pojave papiloma i genitalnih bradavica

Kao što je već spomenuto, u većini slučajeva virus se prenosi seksualnim putem, pa izbjegavajte slučajne veze, koristite barijerne metode kontracepcije. Zdrav način života i jak imunitet Vam omogućavaju da izbjegnete pojavu papiloma i genitalnih bradavica. Bradavice mogu biti u tijelu duže vrijeme, a da se ne manifestuju.

 

Autor: Dr Lucija Gvozdenović - Specijalista ginekologije i akušerstva (Specijalistička ambulanta iz ginekologije Nika Med plus - Podgorica)