Trihomonijaza

11. December, 2020  •  Ginekološka ordinacija Gea Medical
trihomonijaza

Kada se nakon ginekološkog pregleda i analize vaginalnog sekreta, nekada i analize mokraće, kaže da je izolovan “Trichomonas vaginalis” ili popularnije da imate “V grupu sekreta”, to Vam znači da ste “zakačili’ Trihomonijazu. To nije tako rijedak slučaj u ginekološkoj ambulanti. Često mi ginekolozi imamo problem kada moramo saopštiti ženi da se radi o polno prenosivoj infekciji i da obavezno mora da se liječi, kao i njen partner.

 

Tada krene i gomila pitanja kao što su:

> Znači li to da mi je on donio tu infekciju?

> Znači li to da me vara?

> Kako je moguće, jer on nema nikakve tegobe?

 

Stvar se dodatno komplikuje kada žena/ djevojka mora da saopšti svom partneru da i on mora da se liječi i da pije tablete, jer se ta infekcija prenosi polnim odnosima. A on postaje nepovjerljiv, jer nema nikakve tegobe. Zato ova tema zaslužuje malo više priče.

Trihomonijaza je polno prenosiva infekcija koja je  uzrokovana protozom Trichomonas vaginalis. Trihomonijaza se može javiti u svim životnim dobima, ali se najčešće javlja kod mladjih osoba koje su seksualno aktivne. Nezaštićeni seksualni odnosi nisu isključivi put prenošenja. Ova bolest se može, mada rjedje, prenijeti preko peškira, daske na WC šolj, i sl., jer kad se parazit Trichomonas vaginalis nadje u spoljašnjoj sredini, on je sposoban da preživi 45 minuta na vlažnoj podlozi, 3 sata u urinu, 6 sati u spermi. Infekcija Trichomonasom u bazenu, blatnim kupkama ili jaccuziju nije isključena. Trichomonas vaginalis je jednoćelijska životinja, koja se pokreće pomoću biča.

Kad se nadje na vaginalnoj sluznici, Trihomonas se spljošti i priljubi na nju. Tako ovaj parazit može prekriti velike površine. Da ne bi otpao sa sluznice, otpušta proteine koji nagrizaju sluznicu.

Za preživljavanje Trichomonas vaginalis uglavnom se “hrani” laktobacilima i leukocitima iz vaginalnog sekreta, tako mijenja kiselost i stvara gasove, zbog čega vaginalni sekret postaje pjenušav.

Kako prepoznati bolest?

Kod Trihomonijaze žene, ona ne mora da ima nikakve tegobe. Često su infekcije udružene, pa se usput nadju i polne bradavice i gljivična infekcija. Više od četvrtine žena nema nikakve, ili ima blage simptome.

 

Kod žene:

> Simptomi se brzo javljaju, izmedju 4-20 dana od polnog odnosa;

> Pojačan je pjenušav, žućkast, zelenkast ili bjelosivkast sekret;

> Jak, neprijatan miris sekreta (“miris pokvarene ribe”);

> Otečena, crvena i upaljena sluznica vulve/ stidnice;

> Peckanje i žarenje, najviše kod mokrenja;

> Često nesnosan svrabež, izraženije posle polnog odnosa;

> Bol u stomaku i maloj karlici, posebno tokom polnog odnosa;

 > Moguće manje krvarenje nakon polnog odnosa.

 

Kod muškaraca:

Kod muškaraca se najčešće javlja bez ikakvih simptoma. Ako postoje simptomi, onda su to: teže mokrenje, češće mokrenje i bol pri mokrenju. Muškarci se smatraju češćim prenosiocima, baš zbog toga što nemaju nikakve tegobe. To je i najčešći razlog zbog čega se ova infekcija lako širi. Nakon akutne faze, koja, kao neliječena može postati nesnošljiva, dolazi do smirivanja simptoma i prelaska u hroničnu fazu, u kojoj povremeno dolazi do pogoršanja, ali ne istim intenzitetom, kao i u akutnoj fazi. Zato, ponekad Trichomonas vaginalis može biti u vagini godinama, a da žene zato i ne znaju. To nam nekad pravi problem kada ženi saopštimo rezultat analize vaginalnog sekreta, a ona kaže da nije imala odnose zadnjih 2, 3 godine.

Kako liječiti i spriječiti trihomonijazu?

Trihomonijazu treba liječiti obavezno, jer kada postoji, ona olakšava razvoj drugih ginekeoloških oboljenja kod žene, pogotovo drugih infekcija. Neliječena trihomonijaza kod trudnica može izazvati prijevremeni porodjaj ili radjanje djeteta sa malom porodjajnom težinom. Ginekolog će propisati terapiju koja se najšešće satoji od uzimanja tableta i stavljanja vaginaleta, ali je veoma bitno da se liječe oba partnera istovremeno. Tokom terapije ne treba da imate seksualne odnose. Preporuka je i održavanje higijene kupatila, WC šolje, pranje i mijenjanje posteljine, veša itd.

Prevencija:

Najbolje liječenje svih, pa i polnih bolesti i infekcija jeste dobra prevencija. Polni odnos uz upotrebu kondoma sigurno štiti od infekcije parazitom Trihomonasom vaginalis, jer se on kod muškarca uglavnom nalazi u spermi i mokraći. Sve što dolazi u kontaktu sa polnim organima povećava rizik od prenosa infekcije, zato nemojte posudjivati intimno rublje, kupaće kostime, peškire i sl. Ne zaboravite da taj mikroorganizam može živjeti van tijela domaćina 45 minuta, što znači da se nalazi na vlažnim predmetima poput peškira, ležaljke ili daske na WC šolji.

 

Autor: Dr Fehmija Fetahović-Feko - Specijalista ginekologije i akušerstva (Ginekološka ordinacija Gea Medical - Bar)