Odredjivanje grupe vaginalnog sekreta

18. October, 2019  •  Ginekološko akušerska ordinacija Medan
odredjivanje-grupe-vaginalnog-sekreta

Odredjivanje grupe vaginalnog sekreta umnogome pomaže u dijagnostici stanja i oboljenja. Pogledajte koje grupe postoje i koje su njihove karakteristike. U praksi se čistoća vagine izražava od prve do šeste grupe ili stepena (I do VI).

 

Prva i druga grupa vaginalnog sekreta

Svaka žena bi trebalo da prije planirane trudnoće posjeti svog ginekologa i proveri grupu vaginalnog sekreta. Prva grupa (I) se uglavnom nalazi kod djevojčica, dok se kod seksualno aktivnih odraslih žena normalnim nalazom smatra druga grupa (II). Normalan vaginalni sekret je bez mirisa, proziran, bjeličast i homogen. Pregledom vaginalnog sekreta identifikuju se uzročnici kolpitisa, odnosno zapaljenja sluzokože vagine. Normalan nalaz predstavljaju prva i druga grupa, i ne zahtevaju nikakvu terapiju.

Treća grupa vaginalnog sekreta

U trećoj grupi vaginalnog sekreta (III) se radi o širem spektru uzročnika infekcije, kao što su: streptokoke, stafilokoke, koli bacili... Najčešće postoji jasna simptomatologija u vidu obilne žućkaste ili bjeličaste sekrecije, koja zahtijeva liječenje. Da bi se sa sigurnošću odredilo o kakvoj vrsti mikroorganizama se radi, najbolje je uraditi vaginalni i cervikalni bris. Uzročnici treće grupe vaginalnog sekreta su najčešće mikroorganizmi, koji predstavljaju fiziološku floru vagine, ali se u odredjenim uslovima povećava njihova koncentracija, koja daje klinički manifestnu infekciju u vidu već pomenute obilne mliječno-bjeličaste sekrecije, neprijatnog kiselkastog mirisa (miris pokvarene ribe).

Četvrta grupa vaginalnog sekreta

Četvrta grupa vaginalnog sekreta (IV) podrazumijeva prisustvo gonokoka. Gonokokna infekcija najčešće zahvata cilindričan endocervikalni epitel i manifestuje se gnojnom sekrecijom iz grlića materice, dok je pločasto-slojeviti epitel vagine žena u reproduktivnom periodu relativno otporan na gonokok. Usled prisustva dovoljne količine estrogena, ovaj epitel je deblji u poredjenju sa epitelom djevojčica ili žena u menopauzi, zbog čega se gonokokna infekcija rijetko manifestuje u reproduktivnom periodu. To znači da vrlo često ostaje neprepoznata, pa kao takva predstavlja značajan faktor u nastanku steriliteta. U tim situacijama, infekcija se iz cervikalnog kanala ushodno širi i zahvata endometrijum i jajovode.

Peta grupa vaginalnog sekreta

Peta grupa (V) vaginalnog sekreta se karakteriše prisustvom parazita Trichomonas vaginalis. Sekret je obilan, pjenušav, zeleno-žut. Simptomi su takodje izraženi u vidu peckanja i svraba.

Šesta grupa vaginalnog sekreta

Šesta grupa (VI) se odnosi na prisustvo gljivične infekcije koju izaziva Candida albicans. Manifestuje se svrabom, crvenilom, bjeličastom adherentnom („prilijepljenom“) sekrecijom, u vidu skrame. Šesta grupa vaginalnog sekreta nastaje najčešće usled pada imuniteta i upotrebe antibiotika. Od patoloških grupa ona je najčešća, ali na sreću, najmanje rizična.

Odredjivanje grupe vaginalnog sekreta mikroskopskim pregledom i adekvatnu terapiju (liječenje), možete realizovati u našoj ordinaciji, bez čekanja.

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija Medan - Podgorica