Uzimanje briseva

10. December, 2019  •  Poliklinika i laboratorija Diagnostica 2
uzimanje-briseva

 

Bris grla najbolje je uzeti ujutru prije jela i pranja zuba. Ako se bris grla uzima tokom dana, vremenski razmak od uzimanja hrane do uzimanja brisa trebalo bi da bude dva sata.

 

Bris nosa i nazofaringealni bris treba uzeti iz obije nozdrve, istim priborom za uzorkovanje (ako iz posebnih razloga nije drugačije odredjeno).

Bris površne rane ili promjene sa površine kože treba uzeti sa promijenjenog dijela, a ako postoji gnoj ili sekret, sakupiti i njih.

Bris iz mokraćnog kanala (uretre) kod muškaraca (i direktan mikroskopski preparat), uzima se uz prethodnu pripremu, na način da, pacijent ne mokri najmanje dva sata (što duže, to bolje) prije uzorkovanja. Nije poželjno imati seksualni odnos najmanje 24 sata.

Vaginalni i cervikalni bris (i stepen čistoće) uzimaju se u periodu kada žena nema menstrualno krvarenje. Nije poželjno imati seksualni odnos najmanje 48 sati. Ako je prethodno radjen bilo kakav ginekološki pregled (u spekulima, kolposkopija, ultrazvuk vaginalnom sondom…), uzorkovanje je poželjno uraditi tek nakon 48 sati.

Rezultati pretraga dobijaju se, ako je rezultat negativan (ako se ne nadju bakterije, koje mogu biti izazivači oboljenja na mjestu sa kojeg je uzet uzorak), u prosjeku za 24 - 48 sati. U slučaju da se nadju bakterije, koje mogu biti izazivači oboljenja na mjestu sa kojeg je uzet uzorak, analize mogu da traju u prosjeku 3 - 5 dana.

Kontrolni uzorak nakon antibiotske terapije treba uzeti posle, najmanje 3 dana od završene terapije.

Izvor: Poliklinika i laboratorija Diagnostica - Podgorica