Zdravi i blistavi zubi (Bijeljenje zuba)

28. August, 2019  •  Stomatološka ordinacija Lopičić
zdravi-i-blistavi-zubi-bijeljenje-zuba_1367021547
Da biste imali zdrave zube oralna higijena je obavezna, a ona podrazumijeva redovno pranje zuba i usta. Blistavo bijeli osmjeh nije tako jednostavno postići, ukoliko nemate genetske predispozicije za to. Stari i efektan savjet za postizanje željene bjeline zuba jeste pranje sodom bikarbonom. Ukoliko nemate sodu bikarbonu, kuhinjska so može poslužiti kao zamjena. Jednom nedeljno sipajte malo sode bikarbone na četkicu i pravite pokrete identične kao kada perete zube.
 
 

Morate znati pravilne pokrete prilikom pranja zuba da bi se dobio ženjeni efekat. Nakon toga isperite dobro i taj proces ponovite svake nedelje. Vidjećete kako se bjelina zuba postepeno povećava. Bitno je da je naveden način zdrav, efektan i što je najbitnije pristupačan svima.

Ishranu je takodje neophodno redukovati. Ukoliko želite besprekorno bijele zube izbegavajte konzumiranje kafe, crnog vina i duvanskog dima. U slučaju da konzumirate nešto od navedenih supstanci, savjetuje se pranje zuba nakon konzumacije. Alternativa pranju zuba nakon korišćenja štetnih supstanci jeste ispiranje zuba rastvorom.

Prilikom pranja zuba neophodno je da perete i jezik, jer se na njemu takodje talože bakterije i u toku noći čine štetu Vašim zubima. Preporučljivo je da krenete da praktikujete čišćenje zuba koncem više puta u toku dana. Konac možete koristiti nakon svakog obroka. Ne oduzima mnogo vremena, ali mnogo znači. Pomoću konca ćete ukloniti štetne naslage sa Vaših zuba, koje nisu golim okom vidljive, ali su svakako štetne i uništavaju zub.

Ne budite lijenji, brinite o Vašim zubima pravilno i na vrijeme. Izbjeljivanju zuba takodje pomaže i jabukovo sirće. Ukoliko budete koristili jabukovo sirće, budite oprezni, jer kisjelina može da nagriza gledj zuba i ošteti je. Morate znati pravilno ga koristiti prilikom izbjeljivanja. Pomijšajte ga sa malom količinom vode i bezbjedno izvršite samostalno izbjeljivanje zuba. Naravno, izbjeljivanje zuba je moguće uraditi i kod stomatologa, najčešće laserski. Intervencija je bezbolna i kratka. Ukoliko se odlučite za takav način, neophodno je prethodno informisati se sa Vašim stomatologom.

 

Izvor: Stomatološka ordinacija Lopičić