loading icon

BLOG

Blog Ordinacije.me objavljuje stručne tekstove ljekara iz privatnih i javnih zdravstvenih ustanova na teritoriji Crne Gore. Pored stručnih tekstova, koji čine jednu od dvije glavne sekcije bloga, u drugoj sekciji nudi sve servisne informacije i obavještenja u vezi sa radom i funkcionisanjem zdravstvenih ustanova, razne novitete i ostale opšte informacije.

baner image

Inovacija u liječenju “sindroma opuštene i proširene vagine”

11/12/2020

Čest problem, o kojem žene malo govore je smanjen seksualni užitak nakon porodjaja zbog proširenja vagine.

 

Oslabljena kolagena potpora i elastičnost dovode do prerastezanja vaginalnog zida i “proširenja vagine”. Vježbe nakon porodjaja i pravilna ishrana vode oporavku, ali nekada to nije dovoljno. Zato su ljekari i inovatori došli do jedne metode za koju postoje dokazi da pomaže kod ovog problema. Princip je da se minimalno invazivnom metodom, koja ne zahtijeva anesteziju, pomoću lasera koji remodelira kolagena vlakna i utiče na stvaranje novih, poboljšava elastičnost vaginalnog zida.

Sindrom vaginalne relaksacije ili grubo prevedeno “opuštene i proširene” vagine, rješava se nakon kratkog vremena i rezultat je poboljšano seksualno zadovoljstvo, a nerijetko i smanjenje nekontrolisanog mokrenja, koje često prati ovaj sindrom.

 

Autor: Dr Fehmija Fetahović-Feko - Specijalista ginekologije i akušerstva (Ginekološka ordinacija Gea Medical - Bar)