Estetski zahvat povećanja grudi

24. December, 2018  •  Ordinacije
estetski-zahvat-povecanja-grudi_774035836

 

Povećanje grudi se ubraja u manje opsežne, ali vrlo efektne zahvate estetske hirurgije. Ugradnjom implantata najnovije generacije i visokog kvaliteta postiže se željeno povećanje grudi. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Starosna dob pacijentkinja je iznad 18 godina. Operativne indikacije su raznovrsne, od nerazvijenih i malenih grudi, različitih asimetrija grudi, urodjenih anomalija grudi do rekonstruktivne hirurgije grudi.

Operaciju povećanja grudi silikonskim implantatima, koja se počela izvoditi u ranim 60-tim godinama ubrajamo u najmladje zahvate estetske hirurgije. Od tada do danas milionima žena su ugradjeni silikonski implantati te su moguće reakcije na implantat vrlo dobro ispitane i dokumentovane. Moguća je blaga reakcija organizma na implantat, kao strano tijelo što u konačnom rezultira stvaranjem tanke, vezivne opne kao prirodne barijere prema implantatu. Izuzetno su rijetke reakcije odbacivanja, koje se manifestuju u obliku upalne reakcije i razvoja jake, vezivne opne.

Silikonski implantati su mekani i ne mogu se otkriti dodirom ili pritiskom na dojku. Važno je znati da pacijentkinja bez poteškoća može dojiti dijete, te da je dojka dostupna svim medicinskim pretragama, jer se implantat nalazi ispod mliječne žlijezde ili ispod grudnog mišića.

Potrebno je takodje ukloniti predrasude da silikonski implantati izazivaju pojavu raka dojke. U nekoliko vrlo opsežnih studija je dokazano upravo suprotno.

Silikon ima široku primjenu u medicini i smatra se do sada najboljim materijalom za proizvodnju raznih implantata koji se ugradjuju u ljudsko tijelo, jer ga ljudski organizam izuzetno dobro podnosi. Od silikona se izradjuju vještački srčani zalisci, pace-maker, kreme za kožu, dječje cucle, sredstva za podmazivanje šprica itd. Još niko do sada nije izrazio strah za zdravlje pacijenata, koji se služe tim pomagalima.

Nova generacija silikonskih implantata je vrlo sigurna za pacijente, jer su spoljna zaštitna tkiva implantata napravljena u više slojeva, tako da su implantati vrlo otporni na oštećenja, kao i na djelovanje spoljne sile. Sam sadržaj, koji se nalazi unutar navedenih opni, čini tzv. silikonski gel, koji je posebno obradjen i namijenjen isključivo za ovu svrhu.

Hirurški rez kod operacije povećanja grudi može se izvesti u pazušnoj jami, oko bradavice ili ispod dojke. Obzirom na ove lokacije reza ožiljci su nakon ove operacije izuzetno dobro prikriveni. Rezultat ove estetske operacije je odmah prisutan i vidljiv, pa su i pacijentkinje time vrlo zadovoljne.

Nakon ovog estetskog zahvata preporučuje se kućna njega te bolovanje od 7 - 10 dana. Nakon tog razdoblja pacijentkinje se mogu uključiti u normalne životne i profesionalne aktivnosti. U postoperativnom razdoblju treba izbjegavati teže fizičke aktivnosti i dizanje težih tereta.

 

Izvor: Cybermed.hr