Hormonska supstituciona terapija

30. October, 2019  •  Ginekološko akušerska ordinacija Hera
hormonska-supstituciona-terapija

Postmenopauza je najčešće trećina životnog vijeka žene. Zbog nedostatka estradiola u postmenopauzi nastaju brojne promjene (valunzi, neraspoloženje, nesanica, nervoza, zaboravnost, pad libida, osteoporoza, kardiovaskularne bolesti, promjene na koži...).

 

Sve ove promjene kroz koje prolazi žena mogu se ublažiti ili potpuno nestati primjenom hormonske supstitucione terapije.

Hormonska supstituciona terapija u menopauzi je vid liječenja kojim se ili direktno vrši nadoknada ženskih polnih hormona ili se ljekovitim supstancama, sličnim hormonima (tibolon), otklanjaju neželjeni efekti.

Kontradiktorna mišljenja stručnjaka o koristi, odnosno opasnim posljedicama ove terapije, često unose zbunjenost. Sigurno je da većina žena posle detaljnih pregleda može da koristi supstituciju u odgovarajućim dozama.

Terapiju ne mogu da koriste one žene kod kojih postoje estrogen zavisni tumori u ličnoj i porodičnoj anamnezi. Kontraindikacija za korišćenje hormonske supstitucione terapije su i bolesti jetre, oboljenja krvnih sudova, poremećaji u koagulacionom statusu, preosjetljivost na neke supstance koje sadrže hormonski preparati.

Važno je istaći povoljan učinak supstitucione terapije na izgled i ljepotu žene. Koža postaje kvalitetna, manje se bora, kosa manje opada, smanjuje se gubitak mišićne mase, smanjuju se promjene na koštanom sistemu i redukuje se tjelesna masa.

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija i Specijalistička ambulanta za radiološku diagnostiku HERA - Podgorica