Kako sačuvati zdravlje usta i zuba

28. August, 2019  •  Stomatološka ordinacija Lopičić
kako-sacuvati-zdravlje-usta-i-zuba_1581103748
Pored vodjenja samostalne oralne higijene, neophodna je i pomoć stomatologa. Prvi i osnovni savjet za zdrav i blistav osmjeh je redovno pranje zuba i jezika. Pored pranja zuba, da bi održali zube jakim i zdravim neophodno je da imate zdravu ishranu. Takodje, neophodno je da odlazite na preventivne preglede stomatologu, bar jednom godišnje. Oralna higijena, koja je obavezna, niz je svakodnevnih aktivnosti koje moramo obavljati, ukoliko želimo zdrave i jake zube. Pranje zuba je neophodno svakog dana najmanje dva puta. Prvi put ujutru, kad ustanete, i drugi put uveče, pred spavanje.

 

Preporučljivo je i prati više od dva puta u toku dana, recimo posle svakog obroka. Prilikom održavanja oralne higijene zuba koristi se četkica za zube, pasta za zube i konac. Vašu oralnu higijenu možete pospiješiti dodatno ispiranjem usta rastvorom nakon pranja zuba. Konac možete koristiti posle svakog jela i na taj način spriječiti nastajanje naslaga, koje su okom nevidljive, a nastanjuju se izmedju zuba.

Prilikom pranja zuba četkicom vodite računa da pravite pravilne pokrete i da pranje traje dva do tri minuta, minimum. Pranje zuba ujutru i uveče je neophodno. Uveče se lučenje pljuvačke smanjuje, što omogućava bakterijama da se brže razmnožavaju. Na taj način će one dovesti do brže razgradnje zubnog tkiva i napraviti štetu.

Zato, ne dozvolite da budete nemarni i lijenji i da zbog toga Vaši zubi ispaštaju. Redovno pranje zuba minimum dva puta dnevno, ujutru i uveče, je obavezno. Četkica kojom perete zube neophodno je da bude od sintetičkih vlakana i srednje ili meke tvrdoće, da ne bi došlo do oštećenja desni.

Nakon pranja, dobro isperite četkicu i odložite uspravno, kako bi se osušila do sledećeg korišćenja. Četkicu bi trebalo mijenjati na svaka dva do tri mjeseca. Potrebno je poznavati pravilnu tehniku pranja zuba. Uz korišćenje pravilne tehnike, potrebno je oko tri minuta za redovno pranje zuba.

Brinite o svojim zubima na vrijeme, vodite pravilnu i redovnu oralnu higijenu, kako biste izbjegli nepotrebna oštećenja zuba.

 

Izvor:  Stomatološka ordinacija Lopičić