Mjerenje nuhalnog nabora u trudnoći

11. December, 2020  •  Ginekološka ordinacija Gea Medical
mjerenje-nuhalnog-nabora-u-trudnoci

Cilj ultrazvučnih pregleda u ranoj trudnoći je da se otkriju anomalije ploda, kao i poremećaji u njegovom rastu i razvoju.

 

Postoje neki ultrazvučni znaci (markeri): dužina embriona, ploda, obimi glave i trbuha, dužina butne kosti, itd… uz pomoću kojih pratimo rast ploda, ali postoje i drugi markeri (prisustvo nosne kosti, debljina nuhalnog (vratnog) nabora, koji ukazuju da se radi o nekoj anomaliji naslednoj ili stečenoj.

Vratni nabor (Nuhalna transluscencija) predstavlja nakupinu tečnosti (limfe) izmedju kože i potkožnog tkiva. Taj nabor se uvećava kod hromozomopatija kao što je Daunov sindrom. Ukoliko postoji zadebljanje tog nabora, povećava se rizik da se radi o nekoj od hromozomopatija. Odsustvo nosne kosti dodatno povećava taj rizik.

Mjerenje vratnog nabora je važno uraditi kod dobro obučenog ginekologa, koji posjeduje savremenu opremu, jer ponekad greška u ovom mjerenju dovodi u zabunu trudnicu, a često utiče i na rezultat biohemijskog skrininga (“Double” i “Tripl” testa), jer se vrjednost tog mjerenja unosi u poseban softver pri ovim analizama .

Iz iskustva znam da trudnice često idu same u laboratoriju tražeći da urade biohemijski skrining (Double” i “Tripl” test), zato što su pročitale na internetu da to treba da urade u ranoj trudnoći, bez preporuke i predhodno uradjenog ultrazvučnog pregleda.

Treba znati da ta analiza, da bi se uradila, nije dovoljno izvaditi krv, već se mora predhodno uraditi ultrazvučni pregled i odraditi odredjena mjerenja bebe. Vrijednosti tih mjerenja će Vaš ginekolog upisati na posebnom uputu i sa tim idete u laboratoriju. Te vrijednosti su validne do nekih 4-7 dana, nakon toga, ukoliko niste uradili analizu, moraju se mjerenja ponavljati.

Double test se radi izmedju 10.-13. nedelje gestacije, a “Tripl test” od 14.-19. nedelje.

Većina trudnica radi “Doble test” u 12. nedelji trudnoće i tada je i ultrazvučni pregled moguće korektno uraditi i lako izmjeriti nabor, sagledati morfologiju ploda i potvrditi prisustvo nosne kosti.

“Tripl test” je najbolje uraditi oko 15 nedelje gestacije. Tada je beba dovoljno velika i za detaljniji ultrazvučni pregled svih organa.

Kombinacija ovog ultrazvučnog pregleda i testova može u visokom procentu otkriti ove anomalije.

Dobijeni rezultat ovih testova NEMOJTE SAMI TUMAČITI. I tu često dolazi do zabune. Postoji opisni rezultat, zatim vrijednost pojedinačnih hormona (Beta HCG, alfa feto proteina, PAPA, E2), kao i zbirno izračunati rizik 1:500, 1:78, zatim prikaz na grafikonu, itd…

Ne komplikujte sebi život, ponesite rezultat kod svog ginekologa, ako ga on već ne dobija direktno iz laboratorije, što je najbolji put komunikacije (Ljekar - laboratorija - pacijent). On će Vam onda protumačiti rezultate i dati savjet šta dalje.

 

Autor: Dr Fehmija Fetahović-Feko - Specijalista ginekologije i akušerstva (Ginekološka ordinacija Gea Medical - Bar)