Miomi u trudnoći

11. December, 2020  •  Ginekološka ordinacija Gea Medical
miomi-u-trudnoci

Miomi se u trudnoći ultrazvučnim pregledom otkrivaju kod oko 3% trudnica (studija radjena u USA, na 64 000 trudnica). Ovi autori su naveli i da se miomi češće otkrivaju kod trudnica starosti 30-35 godina. Češći su kod gojaznih trudnica. Miomi u trudnoći dovode do komplikacija, kao što su: prijevremeni porodjaj, spontani pobačaj, prijevremeno prsnuće plodovih ovojaka “vodenjaka”, prednjačeće posteljice, krvarenja u trudnoći, itd..

 

Kako će miomi uticati na trudnoću zavisi od veličine mioma, broja i lokalizacije.

Porodjaji kod mioma se češće završavaju carskim rezom. Miomi preko 5 cm vezuju se za češće komplikacije u trudnoći. Položaj mioma utiče i na položaj bebe u materici.

Zanimljivo je da se u istoj studiji nije otkrila razlika u komplikacijama kod mioma preko 5 cm i preko 10 cm. Nisu bile češće komplikacije sa miomima preko 10 cm.

Miomi se često otkrivaju prije trudnoće, uglavnom na prvom ultrazvučnom pregledu.

Obzirom da je ishod nepredvidiv, žene koje imaju miome treba savjetovati da zatrudnjuju prije nego se odluče na operativno liječenje mioma. Ako dodje do spontanih pobačaja, onda treba hirurškim liječenjem odstraniti miome (Myomectomia) i planirati trudnoću.

 

Autor: Dr Fehmija Fetahović-Feko - Specijalista ginekologije i akušerstva (Ginekološka ordinacija Gea Medical - Bar)